Prezident Zeman jmenuje Lenku Ceplovou předsedkyní KS v Ústí nad Labem Foto: hrad.cz

Prezident Zeman jmenoval nové předsedy tří krajských soudů, vzpomínal na Churchilla

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval tři nové předsedy krajských soudů v Hradci Králové, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích. Soudy povedou Vladimír Lanžhotský, Lenka Ceplová a Martina Flanderová. Vítězné uchazeče z výběrových řízení prezidentovi navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Ceplová a Flanderová se funkce ujímají již dnes, Lanžhotský od začátku července.

Flanderová dosud působila jako předsedkyně Okresního soudu v Písku. V čele českobudějovického krajského soudu nahradí Milana Tripese, který se letos v lednu vzdal funkce ze zdravotních důvodů. Ústecký krajský soud je bez předsedy rovněž od počátku roku, kdy Luboš Dörfl začal řídit pražský vrchní soud. Nyní ho povede Ceplová, která ve výběrovém řízení od poroty obdržela plný počet bodů. Nejprve působila u Obvodního soudu pro Prahu 5, poté řadu let u Krajského soudu v Praze, z toho devět let jako jeho místopředsedkyně.


Projev prezidenta přinášíme v plném znění:

Vážená paní ministryně, vážené paní předsedkyně, vážený pane předsedo,

dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu jmenování. Když jsem tady nedávno jmenoval předsedu Nejvyššího soudu, mluvil jsem o tom, že řada soudů má tak zvané nedodělky a že existují soudci, kteří jsou obklopeni narůstajícími nevyřízenými spisy. Nebudu se opakovat a přejdu na trochu jiné téma.

Chtěl bych vás upozornit, i když vy to asi víte, že se v poslední době velmi rozmáhá trestná činnost, kterou bych označil jako hérostratovskou. Nemám tím na mysli zrovna zapálení Artemidina chrámu v Efesu, ale mám tím na mysli jakýkoli vandalismus, jakékoli žhářství a jakékoli další trestné činy podobného typu. Domnívám se, že to někdy zbytečně podceňujeme, že závist až nenávist vůči těm, kdo vytvářeli hodnoty, od těch, kdo žádné hodnoty vytvořit nedokázali, se v naší společnosti rozšiřuje. Uvedu alespoň jeden příklad, i když těch příkladů by samozřejmě mohlo být mnoho.

Nedávno patrně dvě ženy, doufám, že nebudu obviněn z gender studies, patrně dvě ženy počmáraly sochu Winstona Churchilla. Zdůvodnily to nejrůznějšími ideovými důvody, aniž by jejich chabá znalost historie vedla k tomu, že nebýt Churchilla, a to mi říkal lord Soames, což je Churchillův vnuk, tak by Velká Británie pod lordem Halifaxem v roce 1940 uzavřela separátní mír s hitlerovským Německem. Právě proto, že to tehdy Churchill odmítl, musíme mu jako národ být vděční, že jsme zachovali svůj národní svéráz, svoji identitu a dokonce i svoji fyzickou existenci. A když tyto dvě ženy se dopustí vandalského činu, je to vlastně popření naší historie.
Přál bych vám, aby ve vaší praxi a praxi vašich podřízených se tyto trestné činy výrazněji trestaly. A myslím si, paní ministryně, že mnohdy adekvátním trestem by byly veřejně prospěšné práce, které by přispěly k tomu, že různé čmáranice na našich sochách a budovách budou odstraňovat právě ti, kdo je pořídili.

Teď jsem si vylil srdce, protože mám Churchilla rád a protože mě to velmi urazilo, a dovolte mi, abych vám tedy závěrem ještě jednou blahopřál k vašemu jmenování.


Prezident Zeman jmenoval předsedou i Vladimíra Lanžhotského Foto: hrad.cz

Současnému předsedovi královéhradeckého krajského soudu Janu Čiperovi vyprší mandát k letošnímu 1. červenci. Do výběrového řízení na jeho nástupce se jako jediný přihlásil dvaapadesátiletý Lanžhotský, který u tamního soudu zastává posledních sedm let post místopředsedy.

Předsedy krajských soudů jmenuje z řad soudců prezident na návrh ministra spravedlnosti. Jména navržených kandidátů zaslala Benešová na Hrad 2. června. Návrh projednala i vláda, a to proto, že prezidentovo jmenování spolupodepisuje premiér.

(čtk)