Prezident Miloš Zeman Foto: hrad.cz

Prezident Zeman jmenuje nové předsedy krajských soudů

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenuje Lenku Ceplovou předsedkyní Krajského soudu v Ústí nad Labem, Martinu Flanderovou předsedkyní Krajského soudu v Českých Budějovicích a Vladimíra Lanžhotského předsedou Krajského soudu v Hradci Králové.

Pražský hrad to oznámil na svém webu. Slavnostní ceremoniál proběhne ve 14 hodin.

U českobudějovického krajského soudu se vedoucí funkce uvolnila letos v lednu poté, co se postu ze zdravotních důvodů vzdal Milan Tripes. Jedenapadesátiletá Flanderová porazila v konkurzu současného pověřeného předsedu tohoto soudu Jiřího Šťastného a místopředsedu Zdeňka Strnada.

Flanderová je předsedkyní Okresního soudu v Písku. Soudit začala v roce 1994 u strakonického okresního soudu, který později 12 let vedla. Poté šest let šéfovala Okresnímu soudu v Táboře. „Přináší zkušenosti s organizačními změnami na soudech, což je podstatná výhoda,“ uvedlo o ní ministerstvo. Ocenilo také její manažerské zkušenosti a „nezatížený pohled přicházející zvně krajského soudu“.

Ústecký krajský soud je bez předsedy rovněž od počátku roku, kdy Luboš Dörfl začal řídit pražský vrchní soud. Do výběrového řízení se společně s pětapadesátiletou místopředsedkyní soudu Ceplovou přihlásil ještě další místopředseda Tomáš Zadražil a soudce téhož soudu Roman Buchal. Ceplová od poroty obdržela plný počet bodů.

„Je členkou vedení, které nastartovalo velmi pozitivní trend ve výkonnosti krajského soudu, který dlouhá léta vykazoval obrovské nedodělky, a má nesporný podíl na výrazném zlepšení situace civilního řízení u okresních soudů v kraji,“ konstatovalo ministerstvo. „Svým zaujetím pro zlepšení situace severočeských soudů si získala respekt i důvěru většiny kolegyň a kolegů,“ dodal úřad.

Ceplová soudí od konce roku 1992. Nejprve působila u Obvodního soudu pro Prahu 5, poté řadu let u Krajského soudu v Praze, z toho devět let jako jeho místopředsedkyně.

Současnému předsedovi královéhradeckého krajského soudu Janu Čiperovi vyprší mandát k letošnímu 1. červenci. Do výběrového řízení na jeho nástupce se jako jediný přihlásil dvaapadesátiletý Lanžhotský, který u tamního soudu zastává posledních sedm let post místopředsedy. „Je dobře obeznámen se situací na krajském soudě, a to i na jednotlivých okresních soudech v jeho působnosti,“ napsalo o něm ministerstvo.

Lanžhotský soudí od roku 1995. Nejprve pracoval u břeclavského okresního soudu, poté u soudu ve Svitavách. Do Hradce Králové se přesunul v roce 1999. Podle výběrové komise má plán personální obměny krajského soudu i kariérního rozvoje soudců a umí velmi dobře komunikovat s lidmi.

Předsedy krajských soudů jmenuje z řad soudců prezident na návrh ministra spravedlnosti. Jména navržených kandidátů zaslala Benešová na Hrad 2. června. 

(epa, čtk)