Pokud by byl přivzat nový znalec, který by nejdříve musel nastudovat spis, a pak vypracovat posudek, následkem by byly průtahy v trestním řízení Foto: Pxfuel

Jednání  v korupční kauze Stoka v Brně začne před soudem 21. září

Projednávání korupční kauzy Stoka, tedy úplatků na radnici městské části Brno-střed, začne před Krajským soudem v Brně 21. září. ČTK to řekla asistentka místopředsedy soudu Miroslava Klusová. Jednacích dnů je nařízeno devět a poslední hlavní líčení má být 10. prosince. Soud se chystá k rozsáhlému výslechu svědků. Společně s ústřední postavou kauzy, jímž je bývalý radní Jiří Švachula (dříve ANO), je obžalováno dalších deset lidí a dvě firmy.

Za účast na organizované zločinecké skupině hrozí některým obžalovaným až 16 let vězení.

Podle deníku Právo, který na nařízení jednání upozornil, hrozí obžalovaným i finanční postih. Městská část se totiž podle informací listu chystá požadovat od nich 50 milionů korun.

Podle dřívějších vyjádření státního zástupce Radka Mezlíka dosáhla výše úplatků 47 milionů. Korupce se odehrávala při zadávání veřejných zakázek. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle navyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo devět a vždy vyhrála ta předem vybraná, ostatně dělaly takzvaně křoví. Mezi 11 obžalovanými je ještě bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-Ivanovicích Petr Liškutin (dříve ANO).

Minulý týden bylo obviněno ve vedlejší větvi případu dalších 26 lidí a jedna firma kvůli úplatkům na Správě nemovitostí Brno-střed. Ani to nemusí být konečné číslo. Policisté od začátku práce na případu zabavili velké množství důkazů a stále případ rozplétají.

Korupční kauza vyústila do velkých problémů hnutí ANO v Brně, které vyvrcholily vystoupením z ANO několika politiků včetně bývalého primátora a kandidáta na jihomoravského hejtmana Petra Vokřála. V půlce června republikové předsednictvo rozpustilo celou brněnskou buňku hnutí, která se má postupně obnovit.

(čtk)