Prezident jmenoval nové soudce na Pražském hradě Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Zeman se při jmenování soudců zastal Vitáskové, kritizoval neodejmutí taláru Sotolářovi

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval novou předsedkyni pražského městského soudu a předsedu plzeňského krajského soudu a také třiatřicet nových soudců. Při této příležitosti kritizoval, že kárný senát Nejvyššího správního soudu neodebral talár soudci Alexanderu Sotolářovi. Zeman ho označil jako „soudce, který falšoval protokoly z jednání“. V případu podle něj zvítězila soudcovská solidarita. Kritizoval i vleklé a rozporuplné rozhodování v případu někdejší šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové.

Novou předsedkyní Městského soudu v Praze Zeman jmenoval Jaroslavu Pokornou, předsedou Krajského soudu v Plzni Alexandra Krysla. Současným předsedům těchto soudů vyprší mandát na konci září. „Jediné, co bych vám popřál, je, abyste se nenechali ovlivnit ve vaší náročné práci nikým jiným než sebou samým, vaším zdravým rozumem, vaším právním citem, a nikoliv lobbistickými skupinami, které bohužel zejména v Praze mají svoji doménu. Věřím, že i na základě vašeho minulého profesního životopisu tomuto cíli dostojíte,“ uvedl prezident.

Seznam soudců najdete zde.

Zeman na Pražský hrad na dnešek pozval i nové soudce. Vláda mu navrhla, aby jich jmenoval 33. Kandidáti jsou ve věku od 30 do 42 let a převažují mezi nimi ženy, kterých je 20.

Prezident při jmenovacím ceremoniálu poukázal na nedávný průběh jednání kárného senátu. NSS na začátku července rozhodl, že pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát jej pouze odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze. Zeman připomněl, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová chtěla soudce zbavit funkce, uspěl však předseda soudu Libor Vávra s mírnějším kárným návrhem.
Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání. „Tedy upravoval, ale já říkám falšoval. Zvítězila soudcovská solidarita,“ zlobí se Zeman.

Městský soud v Praze povede Jaroslava Pokorná Foto: Pražský hrad

Před nováčky prezident také vyslovil přání, aby jejich rozhodování nevyvolávala pochybnosti, jak se to podle jeho názoru stalo v případu Aleny Vitáskové. „Když jednou dostanete osm let a podruhé jste osvobozen, vyvolává to určité pochybnosti,“ uvedl prezident. Podle něj musí mít Vitásková i další z podobného postupu tuzemských soudů „trauma“. Někdejší šéfka ERÚ je spjata se dvěma soudními kauzami – jmenování Renáty Vesecké místopředsedkyní ERÚ a s kauzou solárních elektráren na Chomutovsku. V obou byla pravomocně zproštěna. Zeman v kontextu jejího případu připomněl starořímskou zásadu in dubio pro reo, tedy v pochybnostech ve prospěch obviněného.
„Velice vám přeji, abyste se nikdy nedostali do podobné situace. Aby vás nikdo nechtěl svléci z taláru, ale také, aby když vaše rozhodnutí bude přezkoumáváno, bylo shledáno oprávněným a spravedlivým,“ prohlásil prezident směrem k novým soudcům.

Novým šéfem plzeňského krajského soudu bude Alexandr Krysl Foto: Pražský hrad

Jmenování na Pražském hradě provázela zvýšená hygienická opatření. Všichni přítomní včetně prezidenta měli na obličejích roušky. Zeman i Benešová si ovšem s každým nově jmenovaným soudcem potřásli rukou.

Deset nových soudců zamíří do obvodu Městského soudu v Praze, šest pod ostravský krajský soud, pět pod Krajský soud v Praze, čtyři pod brněnský i ústecký krajský soud. Tři posily přijdou do obvodu Krajského soudu v Hradci Králové a poslední pod Krajský soud v Plzni.

Eva Paseková