Jako neústavní zhodnotil rakouský Ústavní soud zákaz volného pohybu i přednostní otevírání hobbymarketů. Foto: flickr.com

Rakouský Ústavní soud: Část opatření proti koronaviru byla neústavní

Část opatření, která rakouská vláda přijala v boji s šířením koronaviru, byla neústavní. Rozhodl o tom ve středu rakouský ústavní soud. V rozporu se základním zákonem bylo mimo jiné nařízení o zákazu vycházení, kvůli jehož porušení padly tisíce trestních oznámení. Pokuty, které už lidé zaplatili, bude muset stát potrestaným nejspíš vrátit, informovala agentura APA.

Za neústavní označil rakouský soud nařízení, na základě kterého směli lidé do veřejných prostor a hromadné dopravy vstupovat jen v případě, že šli do práce, chtěli poskytnout pomoc nemocnému, vyřídit neodkladné záležitosti jako nákupy potravin či léků nebo se vydali na procházku s rodinným příslušníkem. Nařízení platilo od poloviny března do konce dubna.

Podle ústavních soudců by bylo přípustné zakázat vstup na určitá přesně popsaná místa či do určitých regionů, není ale možné vydat obecný zákaz, jak učinila v březnu vláda kancléře Sebastiana Kurze.

Soud zdůraznil, že ustanovení týkající se omezení pohybu nelze nadále aplikovat. Úřady tak budou muset zastavit tisíce správních řízení. Pokuty, které už lidé za porušení zákazu volného pohybu zaplatili, bude muset podle agentury APA stát nejspíš vrátit.

Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v reakci na rozhodnutí ústavního soudu uvedl, že ve vztahu k zaplaceným pokutám co nejdříve přijme rozhodnutí, které vyjde občanům vstříc. Na tom, jak přesně by měla vláda nyní postupovat, se ale neshodují ani ústavní právníci, které oslovila agentura APA.

Do rozporu s ústavou se podle soudu dostala rakouská vláda také při uvolňování koronavirových opatření. Za „neoprávněnou diskriminaci“ označili soudci to, že se po Velikonocích mohly otevřít jen obchody do 400 metrů čtverečních prodejní plochy, hobby markety a zahradnictví, ostatní obchody ale musely zůstat zavřené až do konce dubna.

Za vítězství Kurzovy vlády lze podle agentury APA naopak označit rozhodnutí o ústavnosti takzvaného zákona o opatření proti covidu-19, kterým rakouská vláda obešla starší zákon o epidemiích. Vyhnula se tím tomu, aby musela platit odškodnění podnikům, které svým rozhodnutím na řadu týdnů uzavřela.

(čtk)