Nová pravidla na rozdíl od původního vládního návrhu umožní používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění Foto: pixabay

Ústavní právo bránit se zbraní vláda zřejmě označí za nadbytečné

Za nadbytečný zřejmě označí vláda ANO a ČSSD senátní návrh na ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné se zbraní za podmínek stanovených zákonem. K úpravě Listiny základních práv a svobod pošle kabinet zákonodárcům podle podkladů pro pondělní schůzi neutrální stanovisko. Měl by v něm varovat před „překotnými a neuváženými“ dílčími změnami listiny.

Senát chce ústavní novelou rozšířit listinu o ustanovení, že „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon“. Norma má podle tvůrců v čele s předsedou senátorů ODS Martinem Červíčkem pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v rámci EU a zabránit tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem.

Vládní legislativci upozorňují na to, že z listiny by plynul jen požadavek na zachování minimálního standardu ochrany práva bránit se zbraní. Právo je podle nich dostatečně stanoveno v institutech krajní nouze, nutné obrany a oprávněného použití zbraně. „Platná právní úprava právo na jakoukoliv obranu, ať už se zbraní, nebo bez ní, zakotvuje dokonce šířeji,“ napsali do předběžného stanoviska kabinetu, které po schválení dostanou zákonodárci. Týká se vedle ochrany života i ochrany majetku nebo svobody, podotkli.

„U určité části laické veřejnosti by přijetí návrhu ústavního zákona mohlo vést k mylnému přesvědčení, že se jím rozšiřují meze nutné obrany,“ stojí navíc v podkladech. V praxi by to mohlo vést podle materiálu k zvýšení násilí ve společnosti.

Navrhované doplnění listiny vychází z petice, kterou podepsalo více než 100.000 lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených. Komise to zdůvodnila mimo jiné nutností přijmout opatření proti terorismu. Kritici unijního opatření ale poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatření zbraně a že nynější český zákon o držení zbraní je dostačující.

Česko neuspělo u Soudního dvora Evropské unie s žalobou na kontroverzní směrnici. Vláda musela Sněmovně předložit novelu zbraňového zákona, která unijní regulaci přebírá v nezbytně nutné míře. Nyní ji po úvodním kole debaty posuzují výbory.

Ke schválení senátního návrhu by se musela v obou parlamentních komorách najít ústavní třípětinová většina hlasů. Navíc není jasné, zda Sněmovna stihne předlohu projednat do konce volebního období.

(čtk)