Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Podle Benešové platy v justici neodráží realitu, návrh Maláčové je podle ní ale populistický

Za populistický a nedomyšlený považuje návrh na snižování platů soudců a státních zástupců o zhruba 32 procent ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Změnu připravila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Benešová však pro Českou justici dodala, že pravdou je, že navyšování platů v justici neodráží současnou realitu.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová upozorňuje, že rozpočet resortu je napjatý a platy soudců a státních zástupců ho zatěžují. „Dlouhodobě poukazuji na fakt, že navyšování platů v justici neodráží současnou realitu, rozevírá nebezpečně a nespravedlivě nůžky ve vztahu k ostatním sférám a zatěžuje podstatně rozpočet MSp. Jde však o závažnou problematiku, která se nemůže řešit efektními a nedomyšlenými výkřiky před volbami, bez široké diskuze s ostatními resorty,“ reagovala Benešová na dotaz České justice. V rozhovoru již dříve připustila, že na vládě se o snižování platů soudců a státních zástupců mluví v souvislosti s tím, že se mají snižovat platy politiků a dalších ústavních činitelů. „Umím si to i představit, že půjdeme s platem na půlku. Ale neumím si představit, že nesete odpovědnost s platem na půlce, všichni vám nadávají, všichni všechno chtějí a někteří soudci a státní zástupci budou mít „havaj“ za pomalu třikrát tolik,“ uvedla tehdy.

Komentář Petra Dimuna ke snižování platů v justici čtěte zde.

Snahy o snížení platu soudců v minulosti neuspěly. Maláčová v pondělí oznámila, že navrhne snížit platy ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Minimální mzda by se pak podle ní měla automaticky valorizovat podle vývoje mezd. Seznam Zprávy dnes upozornily, že navrhované změny by se dotkly i soudců a státních zástupců. Zatímco zákonodárcům by klesly platy o necelou čtvrtinu, u soudců by se jednalo o 32 procent. Soudci by místo základního měsíčního hrubého platu přes 100.000 korun dostávali 68.400 korun. Stejnou částku by dostávali i poslanci a senátoři, jejichž základní měsíční plat činí 90.800 korun.  „Návrh (…) v 1. variantě stanovuje výši platové základny představitelů na úrovni o cca 18,6 % nižší, u soudců se jedná dokonce o cca 32,2 % pokles oproti aktuálně platné výši. Ve 2. variantě se navrhuje dvouletá fixace (2021 a 2022) stávající výše platových základen představitelů státní moci a soudců (a potažmo státních zástupců),“ uvádí se v podkladech pro vládu.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová i prezident Unie státních zástupců Jan Lata v této souvislosti upozornili na to, že návrh odporuje dřívějšímu rozhodnutí Ústavního soudu. „Změna způsobu výpočtu platové základny je s ústavním pořádkem rovněž konformní, neboť umožní představitelům stání moci i soudcům, aby s ekonomikou státu, kterou kvalitou výkonu své funkce ovlivňují, mohli bezprostředněji dýchat,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech k novele.

Eva Paseková, čtk