Někdejší šéfka ERÚ Alena Vitásková Reprofoto ČT

ČT má zaplatit Vitáskové 500.000 Kč, nezareagovala na její žalobu

Česká televize (ČT) má zaplatit bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové půl milionu korun jako náhradu za nemajetkovou újmu. Vyplývá to z nepravomocného rozsudku. ČT podle soudu včas nezareagovala na žalobu Vitáskové, a soud tak dovodil, že televize s nárokem souhlasí. ČT se odvolala a tvrdí, že pochybila Česká pošta. Věcí se proto bude příští týden zabývat ještě Městský soud v Praze.

Vitásková požaduje částku 500.000 korun v souvislosti s výroky, které pronesl 8. ledna 2018 v hlavní zpravodajské relaci Události moderátor Jakub Železný a které souvisely s jejím trestním stíháním v kauze solárních elektráren. Podle ní byly nepravdivé a neoprávněně zasáhly do jejího práva na ochranu osobnosti.

Moderátor uváděl příspěvek nazvaný „Licence pro solární elektrárny u soudu“. Konkrétně řekl: „Škoda až dvě miliardy korun kvůli nezákonně vydaným licencím na provoz fotovoltaických elektráren na Chomutovsku. Olomoucký vrchní soud se začal zabývat odvoláním v případu, ve kterém je obžalováno osm lidí včetně Aleny Vitáskové, bývalé šéfky ERÚ. Ta měla připustit přidělení licencí elektrárnám, které ale neměly nárok na vyšší výkupní ceny elektřiny.“

Vitásková podala žalobu na ČT letos 30. dubna, a to k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Ten televizi 6. května vyzval, aby se k žalobě v měsíční lhůtě písemně vyjádřila, což se ale nestalo. „V důsledku pasivity žalované (ČT) nastala zákonná fikce uznání žalobního nároku,“ uvedla pak v červnovém rozsudku soudkyně Iveta Nývltová.

Odvolání televize projedná pražský městský soud ve čtvrtek, veřejnoprávní medium pochybení odmítá. „Česká televize se  k žalobě Ing. Vitáskové vyjádřila včas. Chyba vznikla na straně České pošty, která nedoručila soudu zásilku obsahující vyjádření České televize k žalobě. Soud se tedy omylem domníval, že se Česká televize k žalobě nevyjádřila. Proto Česká televize podala odvolání a předkládáme tedy, že rozsudek pro uznání soud zruší,“ napsala České justici mluvčí Karolina Blinková.

Fotovoltaická kauza se týkala solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun, které patří do impéria Zdeňka Zemka. Elektrárny získaly licenci na výrobu těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny, ačkoliv nebyly dokončené. Obžalobě kvůli tomu čelila vedle dalších lidí od roku 2013 i Vitásková. Soud jí napoprvé poslal do vězení na 8,5 roku, justice ji ale nakonec loni pravomocně osvobodila. Vitásková jakékoli pochybení odmítala a stíhání označila za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně.

(čtk, epa)