Budova soudu ve švýcarské Bellinzoně. Reprofoto: ČT

Švýcarský soud začne v pondělí jednat o zkrácení trestů pro exmanažery MUS

Federální trestní soud v Bellinzoně v pondělí začne projednávat snížení trestů udělených bývalým manažerům Mostecké uhelné společnosti (MUS) Marku Čmejlovi a Jiřímu Divišovi, kteří byli ve Švýcarsku odsouzeni za podvod a tunelování tohoto bývalého státní podniku. Informoval o tom dnes server Deníku N. Čmejla s Divišem loni v srpnu uspěli s odvoláním proti délce trestu. Kdy verdikt o výši trestu padne, není jasné.

„Naše snaha je přeměnit část trestu v podmíněný,“ řekla deníku Čmejlova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. Současně uvedla, že jedním z cílů odvolávání je odložit nástup do vězení.

Oba odsouzení se ještě s dalším aktérem kauzy Oldřichem Klimeckým už jednou proti rozhodnutí švýcarského soudu z roku 2013 odvolali a soud jim v prosinci 2018 výši trestů snížil, Čmejlovi z 48 na 46 měsíců, Divišovi z 46 na 42 měsíců. Klimecký dostal možnost řešit polovinu trestu formou probace s odkladem na dva roky. Všichni odsouzení museli také zaplatit část soudních nákladů a kompenzační pohledávky.

Za podvodné ovládnutí Mostecké uhelné společnosti soud v roce 2013 ve Švýcarsku odsoudil šest bývalých manažerů, vedle zmiňované trojice Antonia Koláčka, Petra Krause a Belgičana Jacquese de Grooteho.

De Groote jako jediný dostal pouze peněžitý trest, ostatní byli odsouzeni k odnětí svobody. Koláčkovi s Krausem odvolací soud jejich argumenty zamítl, a verdikt se tak pro ně stal pravomocným. Koláček odmítl ale do vězení nastoupit s tím, že se chce účastnit soudního líčení, které se ve stejné kauze koná v Česku.

Českému státu podle obžaloby způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun.

(čtk)