Uplatněné nároky vycházejí ze staršího nálezu ÚS Foto: Pixabay

Další insolvenční koronavirový balíček: Moratorium a jiné úlevy pro firmy i fyzické osoby

Lidem a firmám, které jsou v insolvenci nebo jim insolvence hrozí, by měl pomoci nový balíček opatření. Takzvaný lex covid justice II, jenž reaguje na nouzový stav, dnes schválila vláda. Informovalo o tom ministerstvo spravedlnosti, které předlohu připravilo. Například podnikatelům, kteří se kvůli vládním omezením dostanou do přechodných hospodářských obtíží, chce novela odložit povinnost podat na sebe insolvenční návrh.

„Vliv omezení přijatých orgány veřejné moci v boji s novým koronavirem se bezpochyby projevuje i na ekonomické situaci lidí a podnikatelů v České republice. Řadě z nich se výrazným způsobem propadly příjmy v důsledku ztráty zákazníků, došlo k omezení provozu obchodních závodů, navýšení nákladů na zajištění hygienických standardů či v nejzazším případě dokonce k uzavření provozoven,“ konstatoval úřad v předkládací zprávě k návrhu.

„Mnoho těchto negativních efektů se daří kompenzovat programy veřejné podpory, přesto jsem ráda, že přicházíme s dalšími řešeními z oblasti insolvenčního práva, která mohou pomoci,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

U již běžících oddlužení ministerstvo navrhuje rozšířit okruh skutečností, při kterých nebude možné zrušit schválené oddlužení. U reorganizací zase chce prodloužit možnost přerušit plnění reorganizačního plánu bez hrozby přeměny reorganizace v konkurz.

„Podnikatelům, kteří dosud byli po stránce ekonomické v pořádku, avšak z důvodu omezení se dostali do přechodných hospodářských obtíží, jež jsou však toliko dočasného rázu a měly by po odpadnutí nouzového stavu odeznít, se odkládá povinnost podat na sebe insolvenční návrh za účelem uvolnění kapacit k odvrácení úpadku,“ napsal úřad.

Ministerstvo také hodlá prodloužit dřívější mimořádné moratorium, a to do konce června 2021. Moratorium má ochránit provozuschopné podniky, které se v souvislosti s koronavirovou krizí dostanou do přechodných platebních potíží. Jestliže insolvenční soud na návrh dlužníka moratorium vyhlásí, dlužník může místo dříve splatných závazků přednostně hradit nově vzniklé závazky bezprostředně související se zachováním provozu jeho podniku.

Podle statistik ministerstva využilo mimořádné moratorium v první vlně jen 61 podnikatelů, což podle úřadu svědčí o tom, že podnikatelé možnost nezneužívají a přistupují k ní „uvážlivě až rezervovaně“.

Úřad očekává, že v následujících měsících přibude práce insolvenčním soudům. Chce jim proto dát možnost, aby v jednoznačných situacích rozhodovaly o zrušení oddlužení bez nařízení jednání. Dlužník se totiž v praxi na jednání často nedostaví.

Ministerstvo žádá, aby zákonodárci návrh zákona přijali v režimu stavu legislativní nouze.

(čtk)