Tanečnice pole dance Foto: Klára Kinterová

Ministerstvo zdravotnictví: Taneční studia nemusí ukončovat aktivity, pokud dodrží limit osob na lekci

Přestože v pátek musela zavřít kvůli nařízením vlády v důsledku epidemie koronaviru všechna sportoviště, tanečních studií se zákaz provozu netýká. Několik z nich na svých internetových stránkách oznámilo, že na základě pokynů hygienických stanic činnost omezovat nemusí, pokud dodrží nařízený limit osob. „Aktivity tanečních studií jsou považovány za taneční akce, vztahuje se na ně tedy pouze omezení účasti na 6 osob. A to včetně lektorů,“ sdělil v úterý České justici Kryštof Berka z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví.

Když ve čtvrtek ministerstvo oznámilo, že mají zavřít fitness a sportoviště, některá taneční studia se obrátila na hygienickou stanici s dotazem, zda vládní nařízení dopadá i na ně. „Mám oficiálně potvrzeno od hygieny, že můžeme pokračovat v režimu: max. 10 osob na lekci, roušky, 2m rozestupy. V párových tancích spolu mohou tancovat jen členové domácnosti,“ napsal například na Facebook Jan Svitlík z Taneční školy Voilá. „Máme potvrzeno, že nejsme sportoviště a můžeme dál pokračovat v tanečních lekcích v omezeném provozu,“ uvedl na svém profilu Taneční Sector, který má studio v pražském Karlíně.

Od středy už ale bude shromažďování lidí omezené na maximálně šest osob. je tedy otázkou, zda se studiím provoz vyplatí. Jan Svitlík z taneční školy Voila už na Facebooku oznámil, že studio za těchto podmínek raději uzavře.

Oznámení Taneční školy Voilá na Facebooku

Na nejasnost vládních nařízení si provozovatelé pohybových aktivit stěžují dlouhodobě. „Na základě vládního nařízení jsme v pátek zavřeli. Vyložili jsme si nařízení tak, že náš předmět podnikání „Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovní činnosti“ spadá do zákazu výkonu sportovní činnosti ve vnitřních sportovištích. Nepatřím mezi ty, kdo se snaží vládní nařízení obcházet, ale když několik tanečních studií ohlásilo, že se jich nařízení netýká, začal v tom být opravdu zmatek,“ reagovala na současnou situaci majitelka Tanečního studia Firefly Linda Vedralová s tím, že lekce pole dance pro pět tanečnic by podniku mohly vydělat alespoň na nájem. Pokud by se studia zákaz provozu netýkal, nebude mít zřejmě ani nárok na kompenzace od státu.

Česká justice proto zjišťovala, zda resort zdravotnictví s výkladem pracovníků hygienické stanice souhlasí. Podle Kryštofa Berky z tiskového odboru je postoj „hygieny“ v souladu s vládním nařízením. „Shodná opatření platí na všechny taneční aktivity, tedy i na pole dance studia,“ vysvětluje.

Vláda kvůli šíření nákazy vyhlásila nouzový stav od 5. října na 30 dní. Minulý týden vláda už nařídila uzavření fitness center, posiloven, vnitřních bazénů, saun nebo zoologických zahrad.

Kompenzace podnikům, které zasáhla opatření proti šíření koronaviru, požaduje po vládě mimo jiné Hospodářská komora. Podle ní by měly být kroky adresné a je mezi nimi i požadavek na prodloužení programu Antivirus.

Eva Paseková