Vrchní soud v Olomouci Foto: Fext

Olomoucké soudy omezují činnost, odložena je i kauza Vidkun

Soudy v Olomouci kvůli pandemii koronaviru omezují svou činnost a začaly rušit jednání. Důvodem je podle jejich zástupců především obava ze šíření koronaviru a snaha ochránit i účastníky jednání. Nová opatření se tak dotknou například i sledované korupční kauzy Vidkun, kterou měl ostravský krajský soud – pobočka Olomouc naplánovánu po tříměsíční přestávce znovu na začátek listopadu. Odložena je zatím na prosinec, řekl dnes soudce Martin Lýsek.

„V týdnu od 2. do 6. listopadu se scházet nebudeme. Předseda krajského soudu dnes vydal další doporučení o potřebě odvolat jednání, která snesou odkladu. I z pohledu ochrany zdraví těch, kteří by u toho jednání měli být, což je v tomto případě 16 lidí, kteří by museli být v jednací síni celý den, je to nesmysl. Hlavní líčení tak nebude,“ uvedl soudce.

Projednávání kauzy Vidkun, která měla na začátku října pětileté „výročí“ od razie policie, poznamenala již jarní vlna pandemie. Soud kvůli tomu přišel o celý týden nařízeného jednání v březnu, otevřel ji znovu na začátku května, ale kvůli opatřením se tehdy odehrávaly zásadní výpovědi svědků za zavřenými dveřmi. Nyní by mohla znovu pokračovat v prosinci. „Už minule jsme odročovali na dva termíny, takže zatím platí 1., 2. a 4. prosince. Je to otázka pro další týdny, jak to bude vypadat a zda se sejdeme, nebo ne,“ doplnil soudce Lýsek.

Opatření se dotýkají například i Vrchního soudu v Olomouci. Jeho zaměstnanci v co největší míře pracují z domova. Ti na pracovišti mají omezený kontakt se svými kolegy. „Předseda Vrchního soudu v Olomouci informoval jednotlivé předsedy senátu o opatřeních ministerstva spravedlnosti a vlády a ponechal na zvážení řídících předsedů senátů, zda již nařízená jednání odročí, či zda se tato jednání budou konat, a zda se rozhodnou s ohledem na současnou situaci nenařizovat nová jednání, případně nařídí jednání na pozdější datum,“ řekl dnes mluvčí soudu Stanislav Cik.

Tato doporučení se však podle mluvčího soudu nedotýkají věcí, u nichž je nutné bezodkladně rozhodnout, ať už jsou to návrhy na uvalení vazby v trestním řízení, popřípadě nutnost bezodkladných rozhodnutí u insolvenčních či civilních věcí. Opatření jsou viditelná i v praxi, například už v týdnu při jednom z jednání nenařídil soud převoz obžalovaného z věznice, ale využil videokonference.

Soudci napříč soudy v Olomouci postupně rušili kvůli obavě ze šíření nákazy koronavirem nařízená jednání již v polovině března. Omezení trvala až do konce dubna, kdy se činnost opět postupně obnovovala.

(čtk)