Ombudsman řešil problém otevřené rakve zemřelého s covidem Foto: Pixabay

Ombudsman: Pohřeb s otevřenou rakví u zemřelých s covidem nelze uskutečnit

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v poslední době řeší i podněty související s covidem-19 a pohřebnictvím. Řešil například i otázku otevřené rakve zemřelého s covidem. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Na ombudsmana se nedávno obrátila žena, jejíž dědeček zemřel ve zdravotnickém zařízení a byl na covid-19 pozitivní. Vnučka nesouhlasila s tím, že při obřadu nelze vystavit otevřenou rakev. Nechtěla se smířit s tím, že by dědečka pohřbili, aniž by ho ještě jednou mohla spatřit.

Podle Křečka je to především problém etický. Podle něj v dané situaci skutečně není možné zemřelého vystavit v otevřené rakvi tak, jak je běžně zvykem, aby se nemohl virus přenést například dotekem. Pozůstalí by ale podle něj měli mít možnost se na zemřelého naposledy podívat a rozloučit se s ním. Křeček k tomu uvedl, že to by mohly umožnit pohřební služby, například zpřístupněním místnosti pro úpravu zemřelého pro pozůstalé.

V jiném případě se na ombudsmana obrátila žena, jejíž matka zemřela v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Zpráva o matčině úmrtí ji podle podnětu zaskočila, navíc to bylo v době nouzového stavu kvůli pandemii covid-19. Žena tak nebyla schopna zorganizovat pohřeb v zákonné lhůtě, proto souhlasila s vypravením takzvaného sociálního pohřbu. Později si podle podnětu uvědomila svou chybu a chtěla, aby byly ostatky uloženy do rodinného hrobu. Požádala proto pohřební službu o vydání urny s tím, že náklady pohřbu uhradí. Pohřební služba to však s odvoláním na zákon o pohřebnictví odmítla.

Podle zákona o pohřebnictví je povinna zajistit pohřbení obec, na jejímž území dotyčný zemřel, pokud do 96 hodin od oznámení úmrtí nikdo pohřeb nesjedná. Ombudsman však upozorňuje, že vedle zákona o pohřebnictví je třeba zohlednit i občanský zákoník. „Stanoví, že nejsou-li ostatky uloženy na veřejném pohřebišti, má na jejich vydání právo osoba, kterou zemřelý před smrtí určil, jinak postupně manžel, dítě, rodič nebo dědic. Z toho lze dovodit, že jestliže se v době mezi provedením kremace a uložením urny na veřejném pohřebišti, kdy ostatky ještě nejsou uloženy, objeví některá z těchto osob a požádá o vydání urny, měla by ji obec vydat,“ uvedl Křeček.

V Česku jen za středu přibylo 12.977 potvrzených případů koronaviru. Je to dosud nejvíce ve volném dni, kdy se obvykle méně testuje. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví. V ČR je nyní 174.965 lidí s prokázanou nemocí covid-19. Většina z nich má mírný průběh, počet hospitalizovaných i obětí ale v posledních dnech stále strmě roste. Od začátku pandemie zemřelo 2675 nakažených.

(čtk)