Přicházejí také podněty od fyzických osob, a to proti vyhlášení nouzového stavu a dalším zásahům veřejné moci Foto: Pixabay

Omezení mší nebo vzdělávání dětí: ÚS znovu dostává návrhy na rušení koronavirových opatření

Ústavní soud (ÚS) podobně jako na jaře dostává návrhy na zrušení některých opatření proti šíření koronaviru. Část podnětů přišla z okruhu advokátní kanceláře Davida Zahumenského. Na soud se ale obrátila také třeba skupina senátorů, a to kvůli omezení mší, vyplývá z takzvaného přehledu plenárních věcí, který nyní zahrnuje čtyři nové koronavirové podněty. Na jaře jich soud odmítl desítky.

Senátoři, za které jedná Ivo Valenta (Soukromníci), kritizují opatření, jež omezilo počet účastníků mší na 100 a zapovědělo při obřadech společný zpěv. Podle senátorů jde o zásah do náboženských svobod, a to zvláště za situace, kdy vláda neomezovala třeba hypermarkety.

„Vláda nijak nezdůvodnila, proč považuje za nutné z hlediska šíření viru SARS-CoV-2 přísně regulovat chrámy víry, avšak neregulovat ‚chrámy konzumu‘,“ stojí v návrhu, který jako zpravodajka bude řešit soudkyně Milada Tomková. Nyní je počet účastníků mší ještě výrazněji omezen na deset lidí.

Přicházejí také podněty od fyzických osob, a to proti vyhlášení nouzového stavu a dalším zásahům veřejné moci. Na webu Záhumenského advokátní kanceláře jsou informace o stížnosti poukazující na to, jak současná opatření dopadají na děti. Přicházejí prý o možnost řádně se vzdělávat, trávit volný čas, setkávat se s vrstevníky.

Na jaře soud dostal více než 70 podnětů proti opatřením vlády, případně ministerstev v době první vlny šíření nového typu koronaviru. Nevyhověl jim.

Dosud nevyřízený zůstává květnový podnět skupiny senátorů. Směřuje proti zákonu, kterým vláda chtěla pomoci nájemníkům. Podle části senátorů ale opatření dopadnou na pronajímatele, tedy majitele bytových domů i komerčních nemovitostí.

(čtk)