Ministři se shodli i na tom, že by státy měly zajistit kvalitní přípravu soudců a dalších lidí pracujících v justici, aby zvládali digitální dovednosti Foto: Pixabay

Státy EU chtějí, aby soudy co nejvíce fungovaly digitálně. I kvůli koronaviru

Země Evropské unie by se měly snažit o to, aby jejich soudy co nejvíce digitalizovaly svůj provoz a zjednodušily a zefektivnily tím soudní řízení. Shodli se na tom dnes unijní ministři spravedlnosti, podle nichž by Evropská komise měla do konce roku připravit společnou strategii, jak tohoto cíle dosáhnout. Státy považují digitalizaci justice za důležitou zvláště v době koronavirové pandemie, která ukázala výhody virtuálního provozu veřejných institucí.

„Digitalizace může zajistit, aby měli všichni občané vždy přístup k nezávislým soudům a může zefektivnit všechny procedury,“ řekla po dnešní videokonferenci novinářům německá ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová, jejíž země v současnosti EU předsedá. Pokud budou systémy umělé inteligence transparentní a bezpečné, mohly by podle ní například zajistit srovnatelnost soudních rozhodnutí v jednotlivých případech. Počítače také mohou významně pomoci s řadou administrativních úkonů.

„Je ale jasné, že rozhodnutí soudů nemohou být plně automatizována. Konečný verdikt musí být vždy věcí soudce,“ podotkla Lambrechtová, že digitalizace justice má své limity.

Ministři se shodli i na tom, že by státy měly zajistit kvalitní přípravu soudců a dalších lidí pracujících v justici, aby zvládali digitální dovednosti.

„Covidová krize ukázala, že musíme pokročit v cestě k efektivnější a pružnější justici,“ konstatoval eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders, podle něhož by díky digitalizaci mohlo být unijní soudnictví lépe připraveno na případné další epidemie. Komise už na digitalizačním plánu justice pracuje a představí jej do konce roku, dodal Reynders.

(čtk)