Rozhodování na dálku budou moct využít všechny právnické osoby bez omezení Foto: pxhere

Právnické osoby budou moci rozhodovat na dálku do června

Orgány obchodních společností, družstev a spolků budou zřejmě moct hlasovat na dálku, i když to nemají v zakladatelských listinách, až do 31. června 2021. Novelu zákona přezdívaného lex covid, který dal na jaře právnickým osobám možnost rozhodovat na dálku kvůli epidemii koronaviru do konce prosince, dnes přijala vláda. Informovalo o tom ministerstvo spravedlnosti.

Sněmovna by měla předlohu projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze ve čtvrtek odpoledne. Schůzi svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Opatření zavedené kvůli epidemii koronaviru na jaře má skončit k 31. prosinci. Protože ale omezení shromažďování trvá, je podle ministerstva třeba možnost hlasovat písemně či za využití on-line jednání prodloužit do poloviny příštího roku. Rozhodovat mimo zasedání v písemné formě navrhlo do 30. června 2021, a to bez ohledu na trvání mimořádných opatření proti epidemii koronaviru.

Rozhodování na dálku budou moct využít všechny právnické osoby bez omezení, tedy nikoli jen obchodní společnosti, ale například i spolky, společenství vlastníků jednotek, bytová družstva, veřejné vysoké školy nebo nadace.

Bez možnosti rozhodovat i jiným způsobem než na prezenčním zasedání orgánů je podle předkladatelů novely vážně ohroženo řádné fungování právnických osob. Nemohou třeba bez řádně fungujícího nejvyššího orgánu volit nové členy volených orgánů, měnit zakladatelské právní jednání či schvalovat významné transakce.

Novelu je podle ministerstva Marie Benešové (za ANO) nezbytné přijmout co nejrychleji, ideálně do konce roku 2020. Zdůvodňuje to rizikem ohrožení fungování všech právnických osob, nejen podnikatelských subjektů, ale i společností spravujících bytové domy.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru byly zrušeny tisíce schůzí bytových družstev a Společenství vlastníků jednotek (SVJ). Těchto subjektů je přes 70.000. Řada schůzí, které byly naplánovány na jaro, byla odložena na podzim, kdy se ale nesešly opět.

(čtk)