Obvodní soud pro Prahu 9 muži přiznal 2,7 milionu korun od zaměstnavatele Foto: Pxhere

ÚS dal muži sraženému na D8 šanci na odškodnění duševních útrap

Ústavní soud (ÚS) dal pracovníkovi údržby silnic, kterého v roce 2014 srazil na D8 nákladní automobil, naději na odškodnění duševních útrap. Zatím vysoudil jen bolestné a náhradu ztížení společenského uplatnění. Ústavní soudci zrušili rozhodnutí soudů všech stupňů, nárokem na odškodnění duševních útrap se musí znovu zabývat soud v Klatovech. Nález je dostupný na webu ÚS.

Muž při nehodě utrpěl řadu vážných zranění, přišel o nohu, musel podstoupit dlouhou léčbu a rehabilitaci. Zároveň se u něj rozvinula posttraumatická stresová porucha a depresivní reakce na polytrauma. Dosud se potýká s bolestmi a dalšími obtížemi.

Obvodní soud pro Prahu 9 muži přiznal 2,7 milionu korun od zaměstnavatele, a to jako bolestné a náhradu za ztížení společenského uplatnění. Muž však žaloval také firmu provozující auto, které jej srazilo. Žádal od ní náhradu duševních útrap, s tímto nárokem ale uspěl až u ÚS.

Občanský zákoník zavedl kromě bolestného a ztížení společenského uplatnění novou složku nemajetkové újmy na zdraví, takzvané další nemajetkové újmy. „Od přijetí občanského zákoníku se vedou odborné diskuze ohledně vymezení tohoto pojmu,“ poukázali ústavní soudci v nálezu. Právě pod další nemajetkové újmy lze podle ÚS podřadit i duševní útrapy, které by justice neměla přehlížet..

„Ačkoli stěžovatel své duševní útrapy v nyní posuzovaném řízení několikrát popsal včetně odkazu na znalecké posouzení a jasně konstatoval, že jejich kompenzaci v řízení o pracovněprávní odpovědnosti za újmu nepovažuje za dostatečnou, obecné soudy, včetně Nejvyššího soudu, se újmou způsobenou duševním strádáním odmítly zabývat,“ stojí v nálezu. V dalším řízení bude nález pro justici závazný.

(čtk)