Zeman v neděli v rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1 uvedl, že návrh senátorů by vedl k destabilizaci politického systému Foto: Hrad.cz

ÚS: Odpovědnost za výroky o Šarapatkovi nese Zeman jako soukromá osoba

Za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi se nemělo omlouvat ministerstvo financí, odpovědnost nese Zeman jako soukromá osoba. Nepravdivý výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce. Vyplývá to z dnešního nálezu Ústavního soudu (ÚS), který vyhověl stížnosti ministerstva a vrátil spor k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Nález je dostupný na webu soudu. Ministerstvo nález označilo za potvrzení svého postoje. Šarapatka zkritizoval dobu trvání sporu. Advokát Hradu Marek Nespala se chce nejprve důkladně seznámit s obsahem.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Za nepravdivá slova se na základě verdiktu, který dnes zrušil ÚS, omlouvalo ministerstvo financí, protože prezidenta nelze přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Podle verdiktu šlo o nesprávný úřední postup, za nějž nesl odpovědnost stát zastupovaný resortem financí.

„Soudím se o čest celé roky, žaloby na lež Zemana měníme s dr. Ostrým už potřetí podle různých právních názorů soudů a čas zatím běží. Teď jsme opět na začátku a roky soudů zase před námi. A Zeman bude už … kdovíkde,“ uvedl Šarapatka na twitteru. Advokát Artur Ostrý jej zastupuje.

ÚS se v nálezu soudce zpravodaje Josefa Fialy nezabýval pravdivostí výroku, ale jen tím, zda souvisel s prezidentskou funkcí. Pro hodnocení výroků prezidenta stanovil konkrétní kritéria. Vždy bude záležet na časovém kritériu, tedy zda výrok zazněl během funkčního období prezidenta, pak také kde a za jakých okolností výrok zazněl, a na obsahu.

Sporný televizní pořad byl prezentován jako rozhovor s prezidentem, ale tvrzení o Šarapatkovi nemělo souvislost s hradní agendou, konstatoval ÚS.

„Posuzovaný výrok vyznívá tak, že Miloš Zeman popisuje svou aktivitu v době dávno v minulosti, tj. před svým ustavením do úřadu prezidenta, přičemž ani samotná tato aktivita nemá s výkonem prezidenta nic společného. Souvislost s činností prezidenta republiky tak dána není,“ stojí v nálezu čtvrtého senátu, kde kromě Fialy zasedají ještě Jan Filip a Pavel Šámal.

Ministerstvo tak podle ÚS omluvou odčinilo újmu, za kterou neměl nést odpovědnost stát, ale Zeman jako soukromá osoba. Tento právní názor bude pro obvodní soud závazný při novém projednání kauzy.

„Jsme přesvědčeni, že veřejný projev prezidenta republiky by neměl být z právního hlediska považován za nesprávný úřední postup podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem,“ řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Nespala uvedl, že má jen základní informace o nálezu, prezident se řízení dosud vůbec neúčastnil. „S věcí se musíme nejdříve podrobně seznámit,“ napsal ČTK Nespala.

Dosud byl zásadním vodítkem české justice k problematice prezidentských výroků rozsudek Nejvyššího soudu (NS) z roku 2018 v kauze tvrzení o novináři Ferdinandu Peroutkovi. NS tehdy uvedl, že způsobí-li prezident někomu újmu při výkonu své funkce, například zasáhne do osobnostních práv svým výrokem, lze žalovat stát a žádat náhradu.

Podle rozsudku NS patří k výkonu funkce prezidenta kromě výlučných kompetencí také aktivity reprezentační, protokolární či ceremoniální. „S ohledem na ústavní zakotvení postavení prezidenta republiky jako součásti moci výkonné je třeba i realizaci těchto jeho úloh posuzovat – s výjimkou alternativy případného excesu – jako výkon pravomocí státního orgánu, byť jeho činnost nemá zpravidla přímý vliv na subjektivní práva a právní povinnosti,“ stálo tehdy v rozhodnutí. Podle dnešního nálezu ÚS byly výroky o Šarapatkovi právě takovým excesem či vybočením z výkonu funkce.

Kauza Peroutka je nyní znovu u NS. Před Vánoci převzal spis a dvě dovolání. Už dříve odložil vykonatelnost rozhodnutí, podle kterého se má ministerstvo financí omluvit Peroutkově vnučce Terezii Kaslové. Nyní se zabývá argumenty obou stran sporu – ani jedna není s výsledkem spokojena. Rozhodnutí zatím podle databáze InfoSoud nepadlo.

(čtk)