Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě na jejich žádost předsedu Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho a kandidáta na místopředsedu Nejvyššího soudu Petra Šuka na začátku února Foto: Jiří Ovčáček

Zeman ve středu jmenuje Petra Šuka místopředsedou Nejvyššího soudu

Prezident Miloš Zeman ve středu ve 14 hodin odpoledne na Pražském hradě slavnostně jmenuje nového místopředsedu Nejvyššího soudu Petra Šuka. České justici to potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle Ovčáčka Zeman na slavnostní ceremoniál přizval i předsedu Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho a ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Zeman se s Šukem již osobně setkal na začátku února.

Petr Šuk je předsedou senátu civilního kolegia Nejvyššího soudu a odborníkem na civilní proces. Zabývá se také právem obchodních korporací. Je lektorem Justiční akademie a členem Evropské soudní sítě pro občanské a obchodní věci.
Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2000 byl soudcem Okresního soudu v Liberci, od roku 2002 soudcem Krajského soudu v Ústí nad Labem – pobočka Liberec. K nejvyšší instanci přešel v roce 2008.

Čtěte také: Soudce Šuk k úpravě dovolání: Neplatí rovnice, že čím více instancí, tím více spravedlnosti

V pozici místopředsedy Nejvyššího soudu skončil 31. prosince po deseti letech Roman Fiala, kterého jmenoval ještě prezident Václav Klaus. Fialův mandát vypršel. Pravomoc určit místopředsedu má prezident, vybírá z řad stávajících členů Nejvyššího soudu.

Eva Paseková