První návrh na zrušení testování ve firmách zamítl soud 8. dubna Foto: Pixabay

Některé soudy testují své zaměstnance, Havlíček to chce zavést jako povinnost

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) navrhne vládě povinné testování státních zaměstnanců od 10. března. Některé soudy už s dobrovolným testováním na koronavirus začínají nyní. Na Vrchním soudu v Praze proběhne první dobrovolné antigenní testování soudců a zaměstnanců soudu zítra v dopoledních hodinách. „V současné době plánujeme umožnit soudcům a ostatním zaměstnancům využít antigenního testování přímo v budově soudu jednou týdně,“ řekla České justici mluvčí Kateřina Kolářová. Do dobrovolného testování se už zapojily i další soudy.

Cílem testování je podle Kolářové snaha o minimalizování rizika šíření nákazy mezi soudci a zaměstnanci tak, aby nebyla ohrožena činnost soudu. Všichni soudci a zaměstnanci soudu také tento týden obdrželi dostatečné množství respirátorů, desinfekci rukou a sprej na desinfekci povrchů.
Dobrovolné testování začalo také například na Krajském soudu v Plzni. „Krajský soud v Plzni se připojil k projektu plošného testování zaměstnanců. Testy budou prováděny jednou týdně v budově soudu,“ napsali dnes jeho zástupci na Twitter. „Testování  na onemocnění Covid-19 bude u Krajského soudu v Plzni probíhat každý pátek, a to v závislosti na situaci minimálně do konce března 2021. Spolupráci při testování antigenními testy navázal zdejší soud s EUC Klinika, s.r.o., která zajistí testování všech soudců a zaměstnanců soudu dle sestaveného časového plánu s určením času příchodu vždy pro konkrétní skupinu zaměstnanců,“ upřesnila mluvčí Jana Durná. Testování je hrazeno z běžného rozpočtu soudu a cena antigenních testů se pohybuje kolem 7500 Kč za jeden testovací den.

Na Krajském soudu v Ústí nad Labem dobrovolné testování jednou za týden již probíhá. „Obdobná situace panuje i na Krajském soudu v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci,“ uvedla mluvčí Veronika Suchoňová.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu

A zapojit by se mohlo i Ministerstvo spravedlnosti, které nyní aktivně vyhodnocuje, zda je reálné se do testování zapojit nad rámec uložené povinnosti. „Jako ústředního orgánu státní správy se nás povinnost testovat zatím netýká. Proto jsme s ohledem na současnou situaci navýšili počet zaměstnanců pracujících z domova. Home office využívá více jak 80 % zaměstnanců, což činí cca 330 zaměstnanců. Na těch útvarech, kde z povahy plnění pracovních úkolů nelze využít home office, pak dochází v současné situaci ke střídání zaměstnanců ve směnách (podatelna, řidiči, apod.),“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka s tím, že vše bude záležet na dostupnosti testů a také na tom, jak by resort situaci zvládl finančně.

V současné době je testování povinné ve firmách. Není závazné pro lidi, kteří pracují z domova. Nevztahuje se ani na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce, podle ministerstva průmyslu a obchodu se jim ale podobný postup jako například v průmyslových firmách doporučuje. „Na základě toho, že se nám podařilo dobře rozjet obrovskou logistickou akci a zapojili jsme podniky do povinného testování, a dále na základě potvrzených dodávek samotestů na příští týden jsem jednal s premiérem, který podporuje, abychom na vládě navrhli povinné testování pro státní zaměstnance od 10. března,“ uvedl ministr Havlíček.

Vláda podnikům nyní přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povoleno je také samotestování prostřednictvím schválených testů. Jejich seznam ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizuje. Zatímco na začátku týdne výčet čítal asi dvacítku dodavatelů, dnes je jich už na pět desítek. Na samotesty stát firmám a živnostníkům prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění přispívá 60 korun na test, maximálně ale na čtyři testy na zaměstnance za měsíc. Povinné je testování jednou týdně.

Eva Paseková