Foto: Pixabay

Nový český soudce Petrlík nastoupil k Tribunálu EU

Český soudce David Petrlík v pondělí složil slavnostní přísahu a stal se novým členem Tribunálu Evropské unie. Dvaačtyřicetiletý právník zaujal místo po soudci Janu Passerovi, který se loni přesunul k unijnímu soudu nejvyšší instance. Petrlíkův mandát vyprší koncem srpna 2025.

„Ani v nejmenším nepochybujeme, že cenné zkušenosti, které jste získal během více než 15 let ve službách Evropské unii, vám poskytly kvalifikaci nutnou pro zvládnutí výzev, jež vás čekají v Tribunálu,“ ohodnotili během dnešního slavnostního zasedání Petrlíka současní členové unijního soudu.

Petrlík se vedle soudkyně Petry Škvařilové-Pelzl stane druhým českým zástupcem u Tribunálu, což je unijní soud první instance. Stejně jako nejvyšší Soudní dvůr, u něhož nyní za Česko působí Passer, je součástí soudu EU v Lucemburku.

Nový člen Tribunálu dříve působil na ministerstvu zahraničních věcí a to v odboru vládního zmocněnce pro zastupování ČR před unijním soudem. V letech 2004 až 2015 byl u tohoto soudu tajemníkem tehdejšího českého zástupce Jiřího Malenovského. Od té doby působil v právním oddělení Agentury pro evropský navigační systém, které v posledním období vedl. Zároveň na pražské Právnické fakultě Univerzity Karlovy vyučuje právo duševního vlastnictví a evropské procesní právo.

Soudní dvůr EU se skládá ze zmíněných dvou soudů a ve spolupráci s justicí členských států dbá na jednotné provádění a výklad unijního práva. Dvůr se skládá z 11 generálních advokátů a 27 soudců z jednotlivých členských zemí unie. U Tribunálu pak působí dva soudci z každé členské země. Soudci jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie na dobu šesti let. Petrlíkův mandát vyprší již za čtyři a půl roku, neboť pokračuje v období zahájeném Passerem.

(čtk)