Polská ústavní soudkyně Krystyna Pawlowiczová Foto: Lukas Plewnia

Polská ústavní soudkyně se omluvila transgenderovému dítěti

Polská ústavní soudkyně Krystyna Pawlowiczová po dvou dnech smazala ze sociální sítě svůj příspěvek, ve kterém upozorňovala – s uvedením jména a dalších osobních údajů – na případ transgenderového dítěte, oslovovaného ve škole na přání rodičů jako dívka. Případ podle médií kritizovala jako ignorování úředních údajů, podle kterých jde o chlapce.

Počínání Pawlowiczové, která do roku 2019 působila jako poslankyně vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a která jako soudkyně přispěla k nálezu znamenajícímu prakticky úplný zákaz interrupcí v katolické zemi, kritizují obhájci práv sexuálních menšin a opoziční politici jako „úmyslné ohrožení dítěte“.

Soudkyně po vlně kritiky smazala kontroverzní příspěvek a dítěti se omluvila. Uvedla, že případ je složitější, než jí původně vylíčili, a že dítěti nechtěla ublížit, uvedla televize TVN 24.

„Postup ředitelky školy byl správný a měl zajistit bezpečnost a respektování důstojnosti dítěte,“ uvedla Magdalena Kurašová z ombudsmanovy kanceláře. Ochránci práv sexuálních menšin argumentují, že oslovování dítěte v souladu s jeho identitou snižuje riziko sebevraždy o 65 procent, poznamenala televize.

Opoziční politici tvrdí, že soudkyně „se zachovala jako nejhorší troll a hater (šiřitel nenávisti)“, když rozpoutala „štvanici“ na desetileté dítě, a že na ni podají trestní oznámení. Prokuratura by ale nejprve musela požádat ústavní soud o zrušení imunity Pawlowiczové.

Případ z městečka Podkowa Leśna, které je součástí varšavské aglomerace, upoutal pozornost i světových tiskových agentur. Reuters jej označil za příklad „kulturní války mezi pobožnými konzervativci a liberály“, přičemž první tábor pokládá boj za práva sexuálních menšin za nebezpečnou ideologii hrozící rozvrátit tradiční hodnoty, zatímco druhý tábor volá po větší toleranci. Podobně o sporu referovala agentura AP.

(čtk)