Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval, úřad má řídit Stříž

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl vzdát funkce. Skončí ke 30. červnu. Po jednání vlády to dnes oznámil vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech. „Rezignace Pavla Zemana na funkci nejvyššího státního zástupce pro mě byla překvapením. Nicméně jeho rozhodnutí respektuji,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová s tím, že se o ní dozvěděla ráno. Zeman uvedl, že Benešová na něj v poslední době vyvíjela velký tlak.

Nejvyšší státní zástupce uvedl, že v poslední době věnoval svoji energii hlavně tomu, aby odrážel tlak ministryně spravedlnosti a neměl tolik času na práci ve státním zastupitelství. Kdyby nebylo kauzy Vrbětice, rezignoval by podle svých slov zřejmě už dříve. „Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné,“ řekl Zeman novinářům v Brně.

Co Benešová od Zemana žádala, nechtěl specifikovat. Mluvili prý spolu opakovaně, rezignaci jí však předem neavizoval. „Chtěl jsem, aby to bylo trochu překvapení,“ uvedl. „Neumím vyhodnotit, jak významnou roli v jeho odchodu sehrál vztah s paní ministryní. Sám ale připustil, že o svém konci ve funkci přemýšlel už delší dobu, a když minulý rok podal kandidaturu na soudce evropského soudu ve Štrasburku, už tak částečně naznačil, že po 10 letech asi hledá nové výzvy,“ uvedl premiér Andrej Babiš. 

Přečtěte si komentář Petra Dimuna: Zemanovo dlouhé odcházení

Pokud vláda do 30. června neurčí nového šéfa žalobců, povede Nejvyšší státní zastupitelství Zemanův první náměstek Igor Stříž. Nový nejvyšší státní zástupce by měl být podle Zemana nejlépe nějaký současný žalobce, nikoliv člověk zvenčí. Nikoho konkrétního nechtěl jmenovat, aby mu nedal takzvaně polibek smrti.

O tom, že Zeman opustí funkci se spekulovalo již od začátku dubna. Ve středu tento týden se nakonec nekonal avizovaný podvýbor po justici. Omluvila se z něj ministryně spravedlnosti Marie Benešová a někteří členové. Zdroje České justice uvedly, že se očekává změna na postu nejvyššího státního zástupce. „Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala, nebyla doručena na Ministerstvo spravedlnosti, a navíc Pavel Zeman do 30. června 2021 zůstává ve funkci, jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

Igor Stříž by mohl Zemana podle zákulisních informací nahradit trvale. Podle zdrojů České justice s ním již Benešová jednala a on s touto variantou souhlasil. Klíčové ale bude najít pro jeho volbu širší podporu.

Benešová minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu, porušil podle ní zákon svým nedávným vystoupením na tiskové konferenci k případu explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Zemana se v tomto případě zastal premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně.

Podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové Zeman rezignovat kvůli Benešové neměl. „Rezignaci pana nejvyššího státního zástupce beru na vědomí, avšak považuji za nutné dodat, že tlaku se nemá ustupovat. Děkuji panu nejvyššímu státnímu zástupci, že se výrazně zasloužil o emancipovanou a profesionální veřejnou žalobu v této zemi,“ uvedla Bradáčová.

„Pavel Zeman strávil ve funkci nejvyššího státního zástupce nejdéle ze všech, více než deset let. S jeho érou zůstane spojeno výrazné posílení důvěryhodnosti i sebevědomí státního zastupitelství a za to mu patří poděkování. S ohledem na současnou nestabilní společenskou a politickou situaci však načasování jeho rezignace nepovažuji za šťastné,“ reagoval prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Podle předsedy ústavně právního výboru Marka Bendy (ODS) je načasování Zemanova odchodu krátce před volbami do Poslanecké sněmovny velmi nešťastné. Kabinet by podle něj měl nominaci Zemanova nástupce nechat spíše na příští vládě.

Benešová řekla, že pokud Zeman vznese tak vážné tvrzení, měl by to konkretizovat. „Nikdy jsem státním zástupcům nezasahovala do kauz. Je to závažné obvinění, laciné. Očekávala jsem, že jestliže podá rezignaci, tak řekne trošku něco jiného,“ uvedla.

Ministryně nevyhoví návrhům opozice, aby do voleb Zemanova nástupce vládě nenavrhla. „Soustava musí fungovat, jsou tam jasné povinnosti a instrumenty, které musí nejvyšší státní zástupce využívat naplno,“ řekla ČT. Rozhodnout chce co nejdříve. „V žádném případě bych nechtěla tu funkci politizovat, nebudu tam dávat žádného současného či bývalého politika,“ uvedla. Hledat plánuje mezi zkušenými státními zástupci.

Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí. Loni se neúspěšně ucházel o post soudce Evropského soudu pro lidská práva.

(epa, pd)