Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Soud začne projednávat případ údajného podvodu firmy Chambon

Pražský městský soud se dnes začne zabývat případem údajných neoprávněných úhrad pro společnost Chambon. Pětice obžalovaných lékařů a podnikatelů podle státního zástupce měla podvodně vylákat od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů se získat snažila. 

Společnost Chambon, ve které většina obžalovaných působila, podle obžaloby v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama prováděla vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie.

Obžaloba je postavena na údajném podvodu, který měl spočívat v tom, že laboratoř účtovala pojišťovnám jiný úkon, něž který měla nasmlouvaný. Jak však Česká justice informovala, některé zdravotní pojišťovny o tomto postupu laboratoře od počátku věděly a věc byla také předmětem diskusí ohledně změny sazebníku úkonů, který odborné lékařské společnosti označily za zastaralý.

O tom, že by byl spáchán podvod měla proto pochybnost i policie, přičemž největší zdravotní pojišťovna v následném jednání ohledně sporných úhrad laboratoři doplatila 21,5 mil. Kč.

Obžalovaní také poukazují na to, že obdobně, jako Chambon, ve stejném období postupovaly i jiné laboratoře, aniž by byly předmětem zájmu orgánů činných v trestním řízení. Zvláštní je podle nich i to, že v praxi, v níž je spatřována trestná činnost, pokračovala posléze laboratoř Chambon i několik let poté, co ji odkoupila společnost Synlab, aniž by však i toto bylo jakkoliv problematizováno.

Případ také provázejí procesní peripetie a nejasnosti, k soudu se dostává až po osmi letech od zahájení úkonů. Vyšetřování probíhalo v rámci akce, na jejímž počátku bylo vyšetřování někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Libora Grygárka a vyvrcholilo zásahem policistů útvaru Roberta Šlachty na Úřadu vlády před osmi lety, který vedl k pádu vlády Petra Nečase.

Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který někdejší policista a dnes politik Robert Šlachta vedl, trvalo například skoro rok, než zahájil úkony vůči jednomu z obžalovaných, Luboši Paškovi, jemuž přitom zabavil osobní věci, akcie a finanční prostředky, o nichž na tiskových konferencích Šlachta zároveň od počátku tvrdil, že pocházejí z trestné činnosti. Část osobních věcí policie Paškovi sice postupně vydala, avšak některé z nich pouze formálně, nikoliv fyzicky, na což si Pašek dodnes neúspěšně stěžuje.

Zvláštností je také role dozorového státního zástupce VSZ v Olomouci Alexandra Dadama. Ten původně v případu figuroval jako jeden ze soudců ostravského okresního soudu, který se podílel na úkonech přípravného řízení. Pak se však ze soudce stal opět státním zástupcem, aby případ dovedl k obžalobě.

pd, čtk