Zástupci vlády Foto: Tiskový odbor Úřadu vlády

Babišova vláda prosadila změny jmenování soudních funkcionářů, trestní řád nestihla

V oblasti práva a spravedlnosti zvládla současná vláda prosadit novelu zákona o soudech a soudcích, za což ji chválí Soudcovská unie. Naopak se nepodařilo předložit nový trestní řád ani schválit slibované změny ve státním zastupitelství, upozornila Unie státních zástupců. Ohledně boje s korupcí a dodržování principů právního státu kabinet Andreje Babiše (ANO) podle protikorupčních organizací selhal.

Změny zákona o soudech a soudcích, které budou účinné od začátku příštího roku, zavádějí jednotný systém výběru soudců a soudních funkcionářů. Mimo jiné zakazují opakované jmenování předsedů soudů. Prezident Soudcovské unie Libor Vávra ocenil, že při přípravě novely ministerstvo spravedlnosti “férově” komunikovalo se zástupci justice a konečný návrh byl výsledkem dohody. „Je ale důležité, aby se do konce roku podařilo dokončit práce na souvisejících podzákonných předpisech,“ podotkl.

„V končícím volebním období Poslanecké sněmovny se posunuly přípravné práce na novém trestním řádu, finální podoba však stále chybí. Žádná novela zákona o státním zastupitelství se do legislativního procesu nedostala. Oba úkoly tu zůstávají pro novou vládu a Poslaneckou sněmovnu,“ zrekapituloval viceprezident Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Podle Vávry však politici nemají o změnách ve státním zastupitelství jasnou představu. „To, že věc zamrzla na mrtvém bodě, je inteligentní remíza,“ prohlásil. Nezpracování nového trestního a občanského soudního řádu je podle něj škoda. Podotkl, že na rekodifikaci by měly pracovat i politické strany, které momentálně nejsou u moci. „Na změnách vedoucích ke zjednodušení, zrychlení a zlevnění řízení by měl být obrovský politický konsensus. Když je prosadí jen jedna vláda, bude to k ničemu,“ poznamenal.

Běžíme za vozem

Ruku v ruce s novými procesními předpisy by podle něj měla jít I slibované elektronizace justice. „Tady ministerstvo nabralo hrozný skluz, ale již dlouho před touto vládou. Jako Česko běžíme za vozem,“ upozornil.

Protikorupční organizace vládu za její působení ostře zkritizovaly. „Za poslední čtyři roky nebyl Babišův kabinet schopen přijmout ani jeden klíčový protikorupční zákon. Vše se promítá jak do sestupu ČR v rámci Indexu vnímání korupce Transparency International (TI), tak i do negativních hodnocení GRECO či EU. Boj s korupcí je tak pouze marketingovou floskulí v předvolební kampani,“ napsal ČTK Petr Leyer, ředitel české pobočky TI.

Vláda podle něj konkrétně nikam neposunula kromě zákona o státním zastupitelství také například ochranu oznamovatelů korupce či regulaci lobbingu. „Drobné pokroky udělala jen v oblasti regulace exekucí, novelizací zákona o soudech a soudcích nebo přijetím nominačního zákona,“ doplnil. Nominační zákon upravuje výběr lidí do řídících a dozorčích orgánů firem s majetkovou účastí státu.

Na nepříznivé dopady nového zákona o znalcích, který je účinný od počátku letošního roku, upozornil místopředseda České advokátní komory Robert Němec. Předpis totiž znalcům výrazně zpřísnil podmínky a řada z nich kvůli tomu sama skončila. „Z praxe již nyní víme, že zajistit pro klienty znalecký posudek se kvůli snížení počtu znalců, ať už v důvodu jejich ukončení praxe nebo v důsledku skutečnosti, že jako bývalý znalecký ústav nyní nesplňují požadavky kladené na znalecké kanceláře, stává problematické,“ sdělil advokát.

(čtk)