Policie rozprášila organizovaný gang, který pašoval do věznice Valdice drogy Foto: Vězeňská služba

Pokusy pašovat drogy do věznic jsou stále častější

Celkem 40 g pervitinu se podařilo odhalit pracovníkům Věznice Valdice při jedné z kontrol zásilek pro odsouzené osoby. Případ předali Policii ČR. Následným šetřením se tak zamezilo doručení minimálně dalších 30 g pervitinu a 210 ks léčiv vězněným osobám. Propašovat drogy do věznice se v tomto případě pokusili členové organizované skupiny, složené z osob na svobodě i ve výkonu trestu. K doručování omamných a psychotropních látek, zejména pervitinu a dalších zakázaných léčiv využívali pachatelé poštovní zásilky či legální návštěvy odsouzených. Drogy ukrývali především do obalů povolených předmětů a na další místa.

Od května 2021 se kriminalisté spolu s pracovníky vězeňské služby zaměřili na zásilky směřující do Věznice Valdice. Výsledkem této několikaměsíční práce je trestní stíhání tří žen a tří mužů, z toho dva jsou již ve výkonu trestu. Celou šestici členů organizované skupiny kriminalisté obvinili ze zvlášť závažného zločinu, tedy z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Čtyři členové jsou stíháni na svobodě, zbylí dva pokračují ve výkonu stávajícího trestu. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.

Pokusy propašovat do věznic zásilku s drogami či s nepovolenými léky se vyskytují stále častěji. Za loňský rok Vězeňská služba ČR odhalila 130 pokusů propašovat vězněným osobám nedovolené látky. Nejčastěji se drogy nacházejí v korespondenci vězněným osobám, zejména v různých vrstvách bublinkových fólií, pod nálepkami, známkami a podobně. Vzhledem k aktuální pandemické situaci jsou drogy často všity do roušek či respirátorů, bývají napuštěné v sušenkách, v bonbónech, v náplních fixů, ale najdou se i mezi stránkami knih či časopisů.

Zasílání drog do věznice Valdice policie neodhalila poprvé Foto: Vězeňská služba

Všechny případy záchytu drog vězeňská služba předává policii, neboť pašování drog či jiných zakázaných předmětů do vězení je trestným činem. Ve Věznici Valdice byla například v prosinci nalezena zásilka s metamfetaminem a amfetaminem o váze přes 26 gramů. V červenci 2021 byl v brněnské vazební věznici při osobní prohlídce obviněného nalezen sáček s metamfetaminem o váze téměř 27 gramů. Ve Věznici Stráž pod Ralskem v červnu našel příslušník u odsouzeného, který se vrátil z venkovního pracoviště sáček s marihuanou vážící přes 20 gramů a v dubnu ve Věznici Jiřice odhalil příslušník vězeňské služby ve dvojitém dně krabicového mléka balíček zhotovený z gumové rukavice, který obsahoval 157 kusů tablet tramadolu.

(red)