Advokát psal klientovi emaily, kde na něj tlačil, aby zaplatil náklady na obhajobu Foto: Pixabay

Z kárné praxe: Klient nezaplatil advokátovi, ten mu hrozil exekucí

Advokát M.L. obhajoval klienta J.Ž. v trestní věci u okresního soudu pro zločin pohlavního zneužití. Klient poté odmítal za právní služby zaplatit. Advokát na něj tlačil a hrozil mu exekucí. Vše vyvrcholilo tím, že na policii uvedl, že klienta podezřívá z podvodu a uvedl důvěrné skutečnosti. Vyzrazení údajů o klientovi dalším osobám podle kárného senátu Kárné komise České advokátní komory (ČAK) znamenaly prolomení mlčenlivosti advokáta, informuje Bulletin advokacie.

Na základě dohody o kárném provinění a kárném opatření nakonec loni advokát dostal pokutu 50 tisíc korun. Advokát JUDr. M. L. se dopustil kárného provinění tím, že poté, co na základě plné moci udělené mu klientem J. Ž. převzal jeho obhajobu v trestní věci vedené Okresním soudem v R. pro zločin pohlavního zneužití, a poté s klientem uzavřel dohodu o odměně advokáta za poskytování právních služeb, která obsahovala i ručitelský závazek paní S. B. k uspokojení nároku kárně obviněného na úhradu odměny za poskytnuté právní služby J. Ž. v případě, že jím nebude
uhrazen, zaslal S. B. ze své e-mailové adresy na její e-mail detaily o jeho trestním řízení, vyúčtování za právní služby a další údaje.

K výzvě k úhradě dodal, že: „… Pakliže dluh neuhradíte, učiním následující kroky, které vás a přítele pravděpodobně zničí.“ Klient byl kromě trestního řízení navíc v exekuci a v oddlužení. Advokát proto upozornil, že pokud nebudou prostředky za obhajobu uhrazeny, zmaří se tak jeho klientovi po 4,5 letech proces osobního bankrotu.

U Policie České republiky advokát učinil oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že mohl být J. Ž. spáchán trestný čin podvodu, v němž uvedl, že na J. Ž. je vedeno od roku 2017 několik exekucí, a k němuž, mimo jiné, přiložil dohodu o odměně advokáta za poskytování právních služeb, fakturu, kterou vyúčtoval odměnu za poskytnuté právní služby J. Ž. v jeho trestní věci, obsahující rozpis úkonů právní služby J. Ž., trestní rozsudek Okresního soudu v R. a výpis z centrální evidence exekucí vedených proti J. Ž.

Základní rozsah povinnosti mlčenlivosti advokáta je definován v ustanovení § 21 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, v platném znění, podle něhož je advokát povinen zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb.

Advokát je povinen zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb. Povinnost mlčenlivosti trvá i po vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Advokát má oznamovací povinnost vůči advokátní komoře v případě, že se setká s praním špinavých peněz. Rovněž je dle trestního zákoníku povinen překazit spáchání trestného činu.

(epa)