Případ vyšetřují kriminalisté Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Notorický recidivista: Dvacetkrát trestaného muže policie viní z dalších 36 skutků

V minulosti více než dvacetkrát trestaného pětačtyřicetiletého muže policie viní z dalších 36 skutků, které podle krimialistů spáchal na jihu Moravy. Šlo o krádeže, ale třeba i o obchodování s drogami. Dotyčný je ve vazbě. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí Bohumil Malášek.

Muž poslední výkon trestu ukončil před necelým rokem. V posledním půl roce podle policie v trestné činnosti pokračoval. Před měsícem na sebe podle Maláška upozornil, když ujížděl policistům v osobním voze BMW a nedaleko Velkých Němčic na Břeclavsku po smyku narazil do projíždějícího kamionu. Následně vozidlo skončilo v plotu. Šofér, kterého policie hledala především pro krádeže, měl pozitivní test na drogy.

Od října loňského roku muži kriminalisté prokázali šestatřicet skutků a viní jej z devíti přečinů. Muž byl aktivní především na Znojemsku, Břeclavsku i Brněnsku. Největší podíl mají podle mluvčího krádeže, muže ale policie stíhá mimo jiné i pro ublížení na zdraví, ohrožení pod vlivem návykové látky či nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Na konci loňského října se podle policistů například v Jamolicích na Znojemsku násilím dostal do odstavené dodávky Ford. Z ní odcizil kromě jiného tašku s doklady majitele a platební kartou, kterou opakovaně použil k výběrům z bankomatů. Majiteli způsobil škodu vyšší než 150.000 korun. Výprava do Pohořelic na Brněnsku mu na začátku února vynesla skoro 250.000 korun. „To si po násilném vniknutí do potravinářské provozovny odnesl především hotovost,“ uvedl mluvčí.

V penzionu ve Vranovicích na Brněnsku muž podle policie odcizil jízdní kolo, několik desítek krabiček cigaret a malou sbírku současných a historických bankovek a mincí. „Potěšila jej i z trezoru odcizená nemalá finanční hotovost. Škoda je v tomto případě skoro 80.000 korun,“ uvedl mluvčí. Podle policie muž ukradl i osobní automobil či dodávku, které používal a následně odstavil. V současné době je muž ve vazbě. Kriminalisté zjišťují, zda nemá podíl na dalších podobných případech.

(čtk)