Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) loni v listopadu přerušil řízení o návrhu předsedy okresního soudu Jana Tichého na odvolání Čapka z funkce a postoupil spis do Teplic, od té doby dvakrát žádal informaci o stavu řízení. Ilustrační foto: Nejvyšší správní soud

Údajnou účastí soudce na oslavě podnikatele Bendy se teplický magistrát nezabývá

Údajnou účastí teplického soudce Miroslava Čapka na loňské oslavě podnikatele Petra Bendy v době zákazu hromadných akcí kvůli koronaviru se teplický magistrát nezabývá, zjistila ČTK. Přestupkové řízení přitom mělo předcházet kárnému řízení s Čapkem. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) loni v listopadu přerušil řízení o návrhu předsedy okresního soudu Jana Tichého na odvolání Čapka z funkce a postoupil spis do Teplic, od té doby dvakrát žádal informaci o stavu řízení.

„Žádné řízení k této osobě (soudce Miroslava Čapka) Magistrát města Teplice nevede,“ řekla ČTK vedoucí odboru kanceláře primátora Radka Senftová. To, že by kárnému řízení mělo předcházet přestupkové, vyplynulo z odůvodnění, které přednesl v listopadu předseda kárného senátu Karel Šimka. Čapek se podle svého obhájce oslavy v době pandemie a nouzového stavu neúčastnil.

Mluvčí NSS Sylva Dostálová ČTK dnes řekla, že soud odeslal v polovině prosince na oddělení přestupků teplického magistrátu kopii spisu včetně usnesení. Podle doručenky magistrát vše převzal 21. prosince. Začátkem února pak NSS požádal o informaci ke stavu řízení a získal z Teplic odpověď s výpisem z přestupkových spisů. „Přestupek, kvůli kterému bylo řízení u NSS přerušeno, toto sdělení neobsahuje,“ uvedla Dostálová.

Na konci března odeslal soud do Teplic další žádost o informaci, včetně výslovné urgence. V žádosti připomněl, že po přerušení kárného řízení záležitost postoupil do Teplic, a to kvůli tomu, že Čapkovo jednání mohlo zčásti naplnit znaky přestupku. „Kárný soud požadoval, aby mu ve lhůtě dvou týdnů od doručení tohoto přípisu bylo sděleno, v jaké procesní fázi se přestupkové řízení nachází a kdy lze očekávat vyřízení věci,“ uvedla Dostálová.

Oslava se konala loni v lednu v teplickém hotelu Prince de Ligne za účasti desítek lidí v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny. Tichý už dříve uvedl, že poznal Čapka na kamerových záznamech podle jeho postavy a chůze. Čapek je zkušený trestní soudce. V 90. letech byl poslancem, poté se vrátil do taláru. Má však už za sebou několik kárných řízení.

Na Bendově oslavě v době zákazu hromadných akcí byl například i tehdejší poslanec a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), který po zveřejnění informací o oslavě složil poslanecký mandát. Přítomen byl i tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého poté odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Odvolán byl ze stejného důvodu ředitel teplické věznice Petr Blažek. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignovali také šéf teplického fotbalového klubu Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.

(čtk)