Příslušník policie Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Policie zahájila náborovou kampaň, volných je více než 5500 míst

U policie je stále volných více než 5500 míst, dnes proto sbor zahájil novou náborovou kampaň Práce 158x jinak. Jejím cílem je přiblížit mladým lidem různorodou a pestrou práci, kterou policie nabízí. Kampaň dnes novinářům představil policejní prezident Martin Vondrášek.

Práce u policie není podle Vondráška pro lidi, kteří chtějí stereotypní zaměstnání. „Kdo chce dělat různorodou práci a má nějaký svůj cíl, chce na sobě pracovat, chce růst, třeba se i stěhovat v rámci České republiky a mít zajištěnou tu samou práci, tak ať jde k policii. Bude mít satisfakci a bude moct dělat to, co ho baví,“ řekl policejní prezident.

Upozornil například na to, že po složení služební zkoušky jsou policisté ve služebním poměru na dobu neurčitou nebo na to, že průměrný plat u policie převyšuje 50.000 korun.

„Policie mi umožnila vysokoškolské vzdělání, jazykové vzdělání, možná mě naučila brzo ráno vstávat, chodit ze služby, když je všechno hotovo, naučila mě prohrávat a vyhrávat a taky mě naučila domů chodit s pocitem, že dělám něco pro bezpečnost této země,“ popsal Vondrášek.

Podle Vondráška se policii daří nabírat nové kolegy, ze sboru ale policisté také odcházejí. „Pakliže v roce 2018 rozšířilo naše řady 1500 nových policistů a policistek, loni už to bylo více než 2200. Nicméně stejný počet policistů odchází ze služebního poměru, takže policie má šest let stejné fyzické stavy a je to na naši práci ve zhoršující se bezpečnostní situaci tak tak. A my se potřebujeme rozvíjet,“ vysvětlil Vondrášek.

Policie se podle něj soustředí právě i na stabilizaci déle sloužících policistů. První kroky by měly startovat na začátku července, dodal Vondrášek.

O možnostech práce bude policie informovat jak v médiích, tak i na sociálních sítích, ve školách či v pracovních agenturách. Kampaň potrvá minimálně do podzimu letošního roku. Velká část kampaně podle Vondráška vznikala v rámci sboru, za reklamní prostory zaplatí policie jednotky milionů korun.

(čtk)