Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se svými náměstky Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministr Blažek váhá jmenovat dva soudní funkcionáře

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek váhá se jmenováním dvou soudních funkcionářů. Podle informací České justice se to týká návrhů na jmenování předsedkyně Okresního soudu v Teplicích (OS) a místopředsedy Krajského soudu v Brně (KS). V obou případech chce ministr o navržených osobách ještě jednat s příslušnými předsedy krajských soudů.

OS v Teplicích je bez předsedy více než pět měsíců. Ten předchozí odešel před koncem svého mandátu šéfovat OS v Děčíně. Ve výběrovém řízení na jeho nástupce před několika týdny uspěla současná místopředsedkyně soudu Dana Kolářová. Proti jejímu jmenování se však na teplickém soudu postavili někteří zaměstnanci a soudci, kteří sepsali dopis ministrovi, v němž na něj apelují, aby návrh na jmenování Kolářové odmítl. A jejich argumenty očividně padly na úrodnou půdu.

Ministr Blažek totiž nad návrhem váhá už přes měsíc. „Vzhledem k tomu, že návrh na jmenování nové předsedkyně OS v Teplicích JUDr. Dany Kolářové vyvolal diskuze uvnitř soudu, rád bych ještě jmenování projednal s navrhovatelkou, tedy předsedkyní KS v Ústí nad Labem JUDr. Lenkou Ceplovou,“ sdělil České justici na dotaz ministr Blažek.

Zatímco v případě teplického soudu má ministr Blažek informace zprostředkované, v případě KS v Brně se dá říci, že jde o „insidera“. Poměry v „moravské justici“ zná ministr velmi dobře, najmě v té „brněnské“. Proto když obdržel návrh na jmenování nového místopředsedy KS v Brně pro trestní úsek, kterým se má stát soudce Aleš Novotný, vyvolalo to podle informací České justice malé pozdvižení.

Soudce Novotný je přitom již od začátku července funkcí místopředsedy toliko pověřený, když k poslednímu červnu ze zdravotních důvodů rezignoval dlouholetý místopředseda Aleš Flídr. I v tomto případě si ministr Blažek v oficiální odpovědi České justici ještě ponechal prostor pro jednání s předsedou KS Milanem Čečotkou.

Petr Dimun