Uprchlíci na člunu ve Středozemním moři Ilustrační foto: Mstyslav Chernov/Unframe

Soud ve Štrasburku: Řecko neochránilo migranty, jejichž člun se potopil v moři

Řecko porušilo evropskou úmluvu o ochraně lidských práv, když v roce 2014 neudělalo vše potřebné k ochraně skupiny migrantů, jejichž člun se potopil v Egejském moři. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Ten rovněž konstatoval, že řecké úřady okolnosti nehody dostatečně nevyšetřily. Řecku uložil zaplatit migrantům odškodné celkem 330.000 eur (asi 8,17 milionu Kč), informovala agentura DPA.

Kauza se týká nehody, která se stala v lednu 2014. Člun s 27 uprchlíky se převrhl u řeckého ostrova Farmakonisi a 11 běženců (osm dětí a tři ženy z Afghánistánu) se utopilo. Podle přeživších nehodu způsobila řecká pobřežní stráž, která jela velmi rychle a snažila se zatlačit člun s migranty zpět do tureckých vod. Řecké úřady tvrdí, že pobřežní stráž člun odtáhla na ostrov Farmakonisi, aby migranty zachránila. Člun se podle řecké strany převrátil kvůli panice a pohybům lidí na palubě. ECHR ve zdůvodnění mimo jiné uvedl, že paniku mohla pobřežní stráž v takové situaci předvídat.

Štrasburský soud také ve svém verdiktu uvedl, že přeživší nehody byli po převozu na ostrov vystaveni ponižujícímu zacházení a neměli možnost volného pohybu. Podle soudu se migranti museli na hřišti svléknout a stráž je prohledala za přítomnosti dalších přeživších a skupiny vojáků. Podle soudu přitom neexistovalo žádné podezření, že by tito migranti představovali hrozbu. Naopak byli vyčerpaní a šokovaní potopením člunu.

Řecké soudy kvůli této události původně poslaly do vězení mladého Syřana, který člun řídil. Odvolací soud v roce 2017 ale rozhodl, že nikdo v plavidle nemohl nehodě zabránit. Syřan byl posléze z vězení propuštěn.

(čtk, epa)