Pieta za oběti požáru v Bohumíně Foto: Tadeáš Bednarz

Střelba na osm lidí v restauraci i žhářství. Podívejte se na příklady vícenásobných vražd v ČR

V Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku zemřeli při násilném trestném činu čtyři lidé, dva dospělí a dvě malé děti. Podle policie devětačtyřicetiletý muž zastřelil svou pětatřicetiletou družku a své dvě děti. Poté zbraň obrátil proti sobě. Česká justice přináší přehled případů vícenásobných vražd v ČR v posledních deseti letech.

Zemřel i policista

8. září 2008 – V chomutovské nemocnici zemřel Roman Postl z Teplicka, jehož policie podezírala z pěti vražd z let 1998 až 2008. V roce 2008 zastřelil v Ústeckém kraji čtyři muže včetně policisty a dalšího se pokusil zabít. Nakonec ho postřelili policisté a zraněním podlehl. Již v roce 1998 byl odsouzen na 13 let za jinou vraždu, v roce 2008 byl ale předčasně propuštěn.

Střelba na oslavě

7. března 2009 – Makedonec Raif Kačar zastřelil při rodinné oslavě v restauraci v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu obrátil zbraň proti sobě a v nemocnici zraněním podlehl.

Vražda synů

1. června 2010 – V jednom z hotelů na Chebsku zastřelil německý občan své dva syny ve věku pět a sedm let. Už předtím zavraždil ve svém domě v bavorském Himmelstadtu svou manželku a nakonec spáchal sebevraždu.

Čtyři děti

2. září 2011 – V obci Široký Důl na Svitavsku byly zavražděny čtyři děti ve věku dva měsíce až osm let. Jejich matce, která se po činu pokusila spáchat sebevraždu, vyměřil soud 19. září 2012 doživotní trest.

Bratr zbrojaře

10. listopadu 2011 – Karel Musela, bratr zbrojaře Pavla, který za nevyjasněných okolností v roce 2008 utrpěl vážná zranění a od té doby byl nesvéprávný, zastřelil v areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích dva manažery společnosti Aircraft Industries, lehce zranil generální ředitelku firmy a nakonec spáchal sebevraždu.

Vrah z Kalifornie

22. května 2013 – V Brně-Ivanovicích byli zavražděni čtyři lidé, rodiče a jejich dvě děti. Za vraždu byl 20. července 2016 odsouzen na doživotí jejich příbuzný, v době činu dvacetiletý Kevin Dahlgren z Kalifornie. Dahlgren spáchal 11. ledna 2018 ve věznici Valdice na Jičínsku sebevraždu.

Tři novorozenci

18. července 2013 – Ve sklepě u domku ve Vlasaticích na Brněnsku nalezla policie těla tří novorozenců. V červenci 2014 byla jejich matka, která v květnu 2012 porodila ve svém domě dvojčata a o rok později holčičku, definitivně odsouzena na 22 let vězení.

Nejtragičtější případ

24. února 2015 – Třiašedesátiletý Zdeněk Kovář zastřelil v restauraci Družba v Uherském Brodě osm lidí (sedm mužů a jednu ženu), poté spáchal sebevraždu. Motivem činu byly podle státního zástupce pravděpodobně osobní problémy střelce. Šlo o nejtragičtější případ střelby v ČR.

Odhalení po porodu

12. října 2015 – Brněnský krajský soud poslal ženu z Břeclavska, která postupně od roku 2012 zavraždila tři novorozené děti, na 24 let do vězení. Případ byl odhalen v únoru 2015 po posledním porodu. Žena se k činu přiznala s tím, že děti usmrtila v obavě ze ztráty svého partnera. Ten totiž nechtěl mít potomky.

Výbuch a požár

24. prosince 2015 – Po výbuchu a požáru v rodinném domě v Českých Budějovicích zemřeli tři lidé – muž a žena středního věku a nezletilý chlapec. Policie později uvedla, že případ vyšetřovala jako dvojnásobnou vraždu a obecné ohrožení. Muž prý zabil ženu a chlapce a následně objekt zapálil a uhořel v něm.

Drogy a nepříčetnost

13. srpna 2017 – V rodinném domě v Lázních Bělohrad v okrese Jičín byla nalezena těla žen ve věku 57 a 29 let a dvouletého dítěte. Kriminalisté na místě zadrželi devětadvacetiletého podezřelého, který byl partnerem mladší z žen a byl pod vlivem drog, policie ho obvinila z vražd. V květnu 2018 Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové zastavilo jeho trestní stíhání kvůli nepříčetnosti v době spáchání činu.

Střelba v nemocnici

10. prosince 2019 – Při střelbě ve Fakultní nemocnici v Ostravě zemřelo v čekárně traumatologické ambulance šest lidí. Další žena, jejíž stav byl kritický, podlehla zraněním 12. prosince. Pachatel činu, dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek, asi tři hodiny po útoku spáchal v Děhylově na Opavsku sebevraždu.

Požár v Bohumíně

8. srpna 2020 – Jedenáct obětí měl požár v bytě v Nerudově ulici v části Nový Bohumín na Karvinsku v 11. patře panelového domu. Byt úmyslně zapálil tehdy čtyřiapadesátiletý muž, který tak řešil rodinné spory. S 11 oběťmi jde o nejtragičtější požár v historii samostatné ČR. Policisté útočníka obvinili z vraždy a obecného ohrožení. Loni v listopadu soud potvrdil za vraždu 11 lidí pro žháře doživotní trest.

Výbuch domu

25. dubna 2022 – Jednatřicetiletý muž podle policie v rodinném domě v Loučce na Vsetínsku usmrtil svou o rok starší ženu a jejich tři malé děti ve věku do pěti let. Poté podle zjištění policie nožem pořezal i sebe a nakonec způsobil výbuch domu. Obviněn byl ze čtyřnásobné vraždy, muži hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Trýznivé vraždy

29. dubna 2022 – Devětadvacetiletý muž v Kostelci na Hané na Prostějovsku zabil tři lidi, šlo o jeho bratra, sestru a otce. Podle policie obviněný členy své rodiny zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem a po předchozím uvážení. Muž se k činu doznal.

(čtk, epa)