Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na zkrachovalou společnost Mammoth Foto: Pixabay

NCOZ navrhla obžalovat muže, který ve videích vyzýval k násilí proti politikům

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhla obžalovat muže, který podle vyšetřovatelů vyzýval prostřednictvím videí či živých vysílání k násilným akcím proti členům vlády, poslancům a senátorům. Dnes to uvedl Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. O návrhu policie žalobce dosud nerozhodl.

„Policejní orgán NCOZ vyšetřování ukončil návrhem na podání obžaloby a spisový materiál dne 26. srpna 2022 předložil Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. O návrhu policejního orgánu nebylo ještě rozhodnuto,“ uvedl Bílý.

NCOZ v únoru uvedla, že kvůli výzvám k násilí na politicích obvinila dva lidi z podpory a propagace terorismu. Server Aktuálně.cz následně uvedl, že stíhání čelí Tomáš Čermák, který podle webu dříve pronásledoval a slovně napadal zdravotníky, a také Zdeněk Strapina. Jeden z případů dozorovalo státní zastupitelství v Praze, druhý pak žalobci z Olomouce. Centrála v pondělí v tiskové zprávě uvedla, že v olomoucké části případu uzavřela státní zástupkyně s obviněným dohodu o vině a trestu, kterou bude schvalovat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně.

Podle policie se oba obvinění dlouhodobě veřejně prezentovali jako odpůrci vládních opatření přijatých v souvislosti s pandemií nemoci covid-19.

Za podporu a propagaci terorismu spáchanou veřejně přístupnou počítačovou sítí hrozí podle trestního zákoníku pět až 15 let vězení nebo také propadnutí majetku. České soudy nicméně v obdobných případech ukládají spíše podmíněné tresty.

Začátkem srpna poslal Obvodní soud pro Prahu 1 do vazby Čermáka a také Patrika Tušla, policie oba obvinila z hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Důvodem je video, ve kterém Tušl a Čermák vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců v Praze na Václavském náměstí 24. srpna. Tušl je navíc stíhán kvůli nebezpečnému vyhrožování prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi.

(čtk)