Expremiér Andrej Babiš Foto: Hnutí ANO

Soudce chce vyslechnout Babišova syna, je to podle něj lepší než videokonference

Soudce Jan Šott, který řeší kauzu Čapího hnízda, stále neví, kdy a jakou formou vyslechne syna obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO). Původně ho předvolal na tento pátek, Andrej Babiš mladší ale soudu sdělil, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen, z médií pak ale zjistil, že Babiš junior nakonec v pátek hodlá na hlavní líčení přijít.

„Soud si není jistý. Pokud se pan svědek dostaví, vyslechneme ho osobně, je to z mnoha procesních důvodů lepší než videokonference,“ sdělil dnes v jednací síni pražského městského soudu Šott.

Babiš junior původně v kauze dotačního podvodu při stavbě Čapího hnízda rovněž čelil obvinění, jeho stíhání ale státní zástupce zastavil stejně jako stíhání dalších Babišových příbuzných. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho jeho otec nechal v roce 2017 odvézt proti jeho vůli na Krym, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat právě v dotační kauze.

Dnešní program hlavního líčení otevřel soudce Šott čtením několika výpovědí svědků, které soud, státní zástupce ani advokáti obžalovaných nepokládali za nutné slyšet naživo – například někdejší účetní holdingu Agrofert. Babiš odcházel z dopoledního bloku jednání spokojený a čekajících novinářů se sám dožadoval, ať se ho zeptají na reakci. „Když je to pozitivní, tak se neptáte!“ vtipkoval.

„Já jsem velice spokojenej, protože jsme slyšeli výpovědi sedmi svědků a z nich jednoznačně vyplývá, že obžaloba je nepravdivá. Dokonce ta první svědkyně, která byla členka rady regionálního rozvoje, kteří to schvalovali, řekla policii: ´proč jsem tady´? No protože Babiš. V tom máte všechno, děkuju za zveřejnění,“ shrnul svůj pohled na dění v soudní síni.

Odpoledne přijdou dva znalci. Aleš Čulík, jehož specializací je písmoznalectví, by se měl vyjádřit k pravosti podpisu Babiše mladšího na smlouvě ke koupi akcií firmy Farma Čapí hnízdo. Druhým pozvaným expertem je ekonom Vítězslav Hálek ze společnosti Česká znalecká.

Na středu je pak mimo jiné předvolaná i Babišova manželka Monika. „Přijde, proč by nepřišla,“ odpověděl dnes předseda opozičního hnutí ANO na dotaz novinářů, zda se jeho žena dostaví. Soud předvolal i Moničina bratra Martina Herodese a premiérovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Všichni tři v minulosti vlastnili akcie firmy Farma Čapí hnízdo

Ve středu má svědčit i někdejší šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ve čtvrtek zahájí svědecké výpovědi bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Obžaloba tvrdí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci na stavbu kongresového areálu podala v únoru místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová. Oběma obžalovaným hrozí pět až deset let vězení.

(čtk)