Příslušníci Vězeňské služby Foto: Vězeňská služba

Zaměstnanci Vězeňské služby se mohou kvůli diskriminaci nově obracet na svého ombudsmana

Vězeňská služba má od září letošního roku svého ombudsmana. Stal se jím JUDr. Jaroslav Gruber. Institut ombudsmana Vězeňské služby ČR byl zřízen Nařízením generálního ředitele VS ČR č. 12/2021, k ochraně práv a oprávněných zájmů příslušníků ve služebním poměru a zaměstnanců v pracovněprávním poměru k Vězeňské službě ČR. Ombudsman vězeňské služby je přímo podřízen generálnímu řediteli.

Působnost ombudsmana se vztahuje pouze na případy přímo spojené s výkonem služby nebo výkonem práce zaměstnance. Obracet se na něj mohou všichni zaměstnanci.

Ombudsman Vězeňské služby ČR přijímá a řeší podněty zaměstnanců týkající se zejména porušování jejich práv a nečinnosti jejich nadřízených při účinném prosazování práv a jednání ve vztahu k právním předpisům nebo vnitřním předpisům vězeňské služby při výkonu jejich služby nebo práce, projevů mobbingu, bossingu a jakékoliv jiné diskriminace

Na základě šetření došlých podnětů také navrhuje generálnímu řediteli opatření k odstranění zjištěných nedostatků a žádá informace od služebních funkcionářů a vedoucích zaměstnanců o plnění schválených opatření.

Dále předává věci příslušným orgánům v případě zjištění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu či správního deliktu.

(epa)