Investiční společnosti přejdou na nový režim informování. Foto: Pixabay

Investiční společnosti a fondy přejdou na nový režim informování podle evropské směrnice

Investiční společnosti a fondy musí přejít při podávání tzv. klíčových informací investorům na režim evropské směrnice UCITS/PRIIPs-KID. Současně však nebudou muset tyto informace podávat dvakrát. Vyplývá to z návrhu novely zákona o investičních společnostech a fondech, který implementuje evropskou směrnici, jenž měla být součástí českého právního řádu do 30. června 2022. ČR se zpožděním vystavuje riziku sankcí, upozorňuje důvodová zpráva.

Novela zákona o investičních společnostech a fondech je zařazena do prvního čtení aktuální schůze sněmovny. Směrnice však měla být implementována do 30. června 2022, jak uvádí důvodová zpráva.

„Navrhovaná právní úprava je nezbytná z důvodu potřeby implementace evropského právního předpisu. Nesplněním této povinnosti se ČR vystavuje riziku zahájení o nesplnění povinnosti ze strany Evropské komise, tzv. infringementu, a následně také finančním sankcím. K dosažení splnění povinnosti je nutná změna právní úpravy, pouhými nelegislativními kroky nelze cíle dosáhnout,“ stojí v důvodové zprávě.

Novela má ve skutečnosti jen jeden bod: (3) Za splnění povinnosti poskytnout sdělení klíčových informací týkajících se fondu kolektivního investování podle tohoto zákona se považuje také poskytnutí sdělení klíčových informací podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1286/2014)

V dalším kroku pak dochází k novelizaci poznámky číslo 24 pod čarou, která, která odkazuje k příslušné směrnici.

Úplný návrh je zde:

Stávající právní stav je třeba přizpůsobit směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/2261 ze dne 15. prosince 2021, kterou se mění směrnice 2009/65/ES, pokud jde o používání sdělení klíčových informací správcovskými společnostmi subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP) (dále jen „směrnice UCITS/PRIIPsKID)“, uvádí se v důvodové zprávě k novele.

Podle důvodové zprávy stanoví směrnice UCITS/PRIIPs-KID, že povinnost poskytnout investorům tzv. klíčové informace lze do budoucna splnit poskytnutím klíčových informací stanovených jiným právním předpisem, kterým je nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1286/2014 ze dne 26. listopadu 2014 o sděleních klíčových informací týkajících se strukturovaných retailových investičních produktů a pojistných produktů s investiční složkou (dále jen „nařízení PRIIPs“).

Klíčové informace jsou informace poskytované investorům, než provedou investici. Náležitosti, formu a jazyk sdělení upravuje stávající zákon o investičních společnostech a fondech. Každá investiční společnost musí mít webovou stránku. Sdělení se však poskytuje rovněž v listinné podobě bez úplaty a zahrnuje i vypočítávání odměn nebo složení výboru pro odměňování, jak je zakotveno už ve stávajícím zákonu.

Více o klíčových informacích vysvětluje například Česká národní banka zde:

„Účelem směrnice UCITS/PRIIPs-KID je zajistit, aby klíčové informace nemusely být předávány investorovi dvakrát, tj. jednou podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/65/ES ze dne 13. července 2009 o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP) (dále jen „směrnice UCITS“) a podruhé podle nařízení PRIIPs,“ stojí v důvodové zprávě k návrhu novely.

„Takový stav by nastal v důsledku skončení výjimky pro subjekty UCITS, kterou platné nařízení PRIIPs spojuje s datem 31. 12. 2022. Směrnice UCITS/PRIIPs-KID si v tuzemském právním řádu vyžádá novelizaci zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZISIF“),“ uzavírá vysvětlení novely důvodová zpráva.

Irena Válová