Datová schránka Foto: Pixabay

Poslanci ANO: Zrušení automatického zřizování datovek je krok zpět v digitalizaci státu

Sněmovna zřejmě zruší automatické zřizování datových schránek obyvatelům, které mělo začít od ledna. Opoziční hnutí ANO pravděpodobně neprosadí jen 1,5letý odklad zavedení tohoto postupu. Sněmovní správní výbor dnes schválení úpravy poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové k vládní novele nedoporučil. Sněmovna by mohla hlasovat o podobě předlohy příští týden.

Od ledna mají podle dosud platného zákona dostat automaticky datovou schránku obyvatelé, když se například bankovní identitou nebo elektronickým občanským průkazem poprvé přihlásí ke kterékoliv digitální službě státu. Ministerstvo vnitra však označilo takový plán za „příliš ambiciózní“. Lidé by sice mohli schránku znepřístupnit, vnímají to ale podle zdůvodnění novely jako příliš zatěžující. Novela zachovává i po lednu nynější postup pro získání datové schránky, tedy výhradně na žádost.

Poslanci ANO tvrdí, že změna navrhovaná kabinetem je krokem zpět v digitalizaci státu. Na tom se shodli i účastníci kulatého stolu České justice a Ekonomického deníku. Proti změně na poslední chvíli se vyslovil například předseda ústavně právního výboru Senátu Tomáš Goláň. „Nedokázali jsme občanům vysvětlit, že to je pro jejich dobro. Nejsem v oblasti elektronizace zastáncem jakéhokoliv nářku,“ uvedl senátor k automatickému zavádění datovek. 

Odkladem automatického zřizování schránek z 1. ledna příštího roku na 1. červenec 2024 by vnitro získalo dostatek času pro dodatečnou osvětu a propagaci datových schránek, stojí v důvodové zprávě pozměňovacího návrhu Mračkové Vildumetzové. Správní výbor nedoporučil plénu schválení ani její další úpravy, podle které by stejný odklad aktivace datových schránek platil pro nepodnikající právnické osoby, jako jsou bytová družstva a spolky.

Proti automatickému zavádění datovek jsou i Piráti. Obecně si myslíme, že u nepodnikatelů by měla být datová schránka na žádost a podporujeme, aby si o ni lidé žádali a stát jim ji aktivně nabízel,“ řekl České justici šéf pirátských poslanců Jakub Michálek s tím, že služba snižuje náklady a šetří služby. „Je nicméně nešťastné, že se vše mění tak na poslední chvíli,“ dodal. Klíčové podle něj je zapojit do využívání schránek všechny podnikatele.

Automatické zavedení datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity bylo loni schváleno jako součást zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy. Schránku podle zákona automaticky dostanou dva miliony držitelů živnostenského oprávnění a asi 200.000 právnických osob, které ji dosud nemají. Nyní funguje 1,667 milionu datových schránek, z toho asi tři čtvrtě milionu bylo zřízeno povinně a přes 900.000 dobrovolně. Schránku si dosud musely povinně zřídit úřady nebo právnické osoby, dobrovolně si ji pak může založit každý občan.

Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy. Informace k datovým schránkám jsou na webech www.chcidatovku.cz a www.mojedatovaschranka.cz.

(epa, čtk)