Policie prováděla domovní prohlídky Ilustrační foto: Policie ČR

Lidé mají právo vědět, z čeho jsou veřejně činné osoby podezřelé, odůvodnil soudce poskytnutí příkazů k prohlídkám

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) od poloviny listopadu prověřuje okolnosti, za nichž byly médiím soudem poskytnuty příkazy k domovním prohlídkám u několika osob, které policie vyšetřuje v souvislosti s podezřelým hospodařením brněnských městských částí. Podle zjištění České justice poskytl zmíněné dokumenty médiím místopředseda Městského soudu v Brně (MS) Aleš Dufek, když vyhověl žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle soudce Dufka nebyl důvod informace tajit a veřejnost má právo vědět, z čeho jsou veřejně činné osoby podezřelé.

Není obvyklé, aby orgány činné v trestním řízení poskytovaly podrobné informace z přípravného řízení. A je zcela neobvyklé, pokud soud, který rozhoduje v přípravném řízení, vyhoví žádosti novináře podle zákona o svobodném přístupu k informacím a poskytne celé znění příkazu k domovní prohlídce, a to ve fázi před podáním obžaloby.

Právě to se stalo v případě policejního vyšetřování s názvem „Taxis“, které je vedeno pod dozorem státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) Petry Lastovecké. V něm jde o podezření na korupci při procesu privatizace brněnských městských bytů a vedle řadových úředníků a druhořadých komunálních politiků se policie zajímá také o některé brněnské advokáty, či o aktuálně stále ještě kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Žádost novináře

O odůvodnění příkazu k prohlídce kanceláře Hladíka, který působí jako náměstek brněnské primátorky, požádal podle zákona o svobodném přístupu k informacím na konci října novinář MF Dnes. Vedle Hladíka ho zajímaly ještě příkazy k prohlídkám u advokáta Filipa Ledera a podnikatele Michala Horkého. Žádost podal na Městský soud v Brně, který v přípravném řízení rozhodoval 30. září o návrzích státní zástupkyně. Žádosti novináře na začátku listopadu vyhověl podle zjištění České justice soudce Aleš Dufek, který je v současné době pověřen výkonem funkce trestního místopředsedy.

Sám soudce Dufek nechtěl České justici své rozhodnutí blíže odůvodnit s tím, že tak obsáhle učinil již ve vyjádření pro MSp. „Poměrně podrobné a rozsáhlé zdůvodnění (5 a půl strany hustě psaného textu A4) s odkazy na příslušnou judikaturu ÚS, NSS, Evropského soudu pro lidská práva, Výbor ministrů Rady Evropy jsem tedy již poskytl ministerstvu spravedlnosti. Sám za sebe nemám důvodu psát články ve sdělovacích prostředcích,“ odepsal České justici soudce Dufek.

Nebylo riziko ohrožení vyšetřování

Soudce Dufek ve zmiňovaném zdůvodnění svého postupu pro ministerstvo podle informací České justice napsal, že s ohledem na rozsáhlou medializaci případu již v podstatě nebyl důvod příkazy k domovní prohlídce (cca 40 stran textu) neposkytnout. Trestní řízení již bylo zahájeno, osoby, jichž se to týká, byly s důvody trestního řízení seznámeny a nebylo zde podle soudce Dufka ani riziko ohrožení průběhu vyšetřování. A co je podstatné, soudce měl poskytnutí informací odůvodnit také veřejným zájmem na jejich zveřejnění, neboť se jedná o osoby veřejně činné, u nichž nelze aplikovat jinak obvyklé zásady ochrany soukromí. Podle soudce Dufka má naopak veřejnost právo u těchto osob vědět, z čeho jsou podezřelé.

Ministerstvo se podle zjištění České justice postupem MS v Brně intenzivně zabývá od poloviny listopadu. Ministr Blažek musel vládním kolegům vysvětlovat, jak je možné, že se v médiích cituje z dokumentů z přípravného řízení oficiálně poskytnutých soudem jen krátce poté, co o nich tento soud rozhodoval. Blažek měl na vládě sdělit, že on sám tuto praxi neschvaluje a považuje ji za nezákonnou. Na MSp se tak zkoumá míra porušení povinností při výkonu správy soudu a zvažuje se i možnost kárné žaloby.

Petr Dimun