Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Foto: Veřejná žaloba

Protikorupční rada: Novela zákona o státním zastupitelství nesplňuje programové prohlášení vlády

Protikorupční rada vlády doporučila ministerstvu spravedlnosti, aby upravilo novelu zákona o státním zastupitelství. Norma podle rady nesplňuje programové prohlášení kabinetu, protože neobsahuje zpřesnění podmínek, za kterých je možné odvolat nejvyššího státního zástupce. Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí o tom dnes informovala v tiskové zprávě. V současnosti může nejvyššího státního zástupce vláda odvolat na návrh ministra spravedlnosti bez udání důvodu.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje v novele zákona o státním zastupitelství omezit funkční období nejvyššího státního zástupce na sedm let. Zpřesnění podmínek pro odvolání šéfa žalobců ale návrh v rozporu s vládním programovým prohlášením neobsahuje.

„U novely zákona o státním zastupitelství se protikorupční rada vlády shodla, že tak, jak byla předložena do meziresortního připomínkového řízení, nesplňuje programové prohlášení vlády v bodu ‚zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce‘. V této věci doporučila novelu ministerstvu spravedlnosti upravit,” uvedl ministr a předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí Michal Šalomoun.

Funkční období nejvyššího státního zástupce by podle návrhu mělo být sedmileté, bez možnosti opakování s tím, že v zákoně by mělo být nově explicitně uvedeno, že šéfem žalobců může být pouze státní zástupce.

Podmínkou je předchozí desetiletá praxe v pozici státního zástupce, veřejného žalobce u mezinárodního soudu, mezinárodního trestního tribunálu nebo obdobného mezinárodního soudního orgánu, soudce, soudce Ústavního soudu nebo soudce u mezinárodního soudu, mezinárodního trestního tribunálu nebo obdobného mezinárodního soudního orgánu. Návrh počítá i s tím, že by tuto podmínku splňoval také kandidát s minimálně desetiletou praxí advokáta.

V případě ostatních vedoucích státních zástupců se pro jejich výběr navrhuje forma výběrového řízení. Ministr spravedlnosti by jmenoval do pětičlenné komise pouze jednoho člena, zbylé čtyři členy pak navrhne nejvyšší státní zástupce a příslušný šéf nadřízeného stupně. Vedoucí vrchního a krajského státního zastupitelství budou moci mandát jednou u téže instituce opakovat, u vedoucích okresních státních zastupitelství není omezení žádné. Ministr má mít právo ze závažných důvodů vítěze výběrového řízení nejmenovat.

(čtk, epa)