Nejvíce vězněných cizinců je ze Slovenska Foto: Vězeňská služba

Týrání vězně? GIBS ukončila prověřování, trestný čin nezjistila

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila prověřování možného týrání odsouzeného ve Věznici Pardubice. Podle anonymního oznámení údajného bývalého zaměstnance věznice se tam dozorci podíleli na psychickém a fyzickém mučení odsouzeného. Inspekce nezjistila nic, co by naplňovalo skutkovou podstatu trestného činu, řekla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

„Záležitost byla ukončena odevzdáním ke kázeňskému řízení služebnímu funkcionáři. To je vše, co k celé věci mohu sdělit,“ uvedla Nguyenová.

Podle anonymního oznámení dozorci nasadili vězni pouta na 25 hodin, v cele pro výkon kázeňských trestů neměl k dispozici ani přes noc matrace. Odsouzený s třetím stupněm invalidity nebyl rozhodnutím ředitele věznice umístěn do specializovaného oddílu pro trvale pracovně nezařaditelné, ale do standardního oddílu věznice s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení.

Týrání odsouzených není v českých věznicích úplnou výjimkou. Letos v srpnu nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasil s tím, aby případ zbití vězně v Litoměřicích skončil jen jako kázeňský přestupek. Podal dovolání v neprospěch dvou dozorců litoměřické věznice. Bili muže z Lotyšska i poté, co ležel spoutaný na podlaze výtahu a nepředstavoval pro ně hrozbu. Incident se odehrál v roce 2018. Okresní soud v Litoměřicích dozorce nejprve osvobodil, jeho rozsudek zrušil odvolací krajský soud. Napodruhé pak litoměřický soud případ postoupil řediteli věznice jako možný kázeňský přestupek a krajský soud rozhodnutí potvrdil. Stříž žádal, aby Nejvyšší soud vrátil kauzu na začátek do Litoměřic. Dozorci pochybení popírají, hájili se tím, že Lotyš byl agresivní a oni provedli povolený služební zákrok.

V červnu Okresní soud v Havlíčkově Brodě zprostil obžaloby dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžalované kvůli mučení odsouzené ženy. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal. Podle obžaloby jednali dozorci jako spolupachatelé, když 8. ledna 2020 připoutali odsouzenou k mřížím okna cely.

(čtk)