Děj videoklipu souvisí s uvězněním a postupně se odehrává na několika místech věznic Foto: Vězeňská služba

Vězni natočili klip, zpovídají se v něm ze svých činů

Historicky první videoklip, který byl natočen ve Věznici Rýnovice, vznikl v říjnu letošního roku. Píseň Vězňova zpověď se zrodila díky nadšení a hudebnímu nadání kaplana Jana Suchánka, který text i hudbu napsal společně s odsouzenými. Vzhledem k tématu písně, kterým je vina, trest, a hlavně naděje na nový začátek se nabízelo vytvořit videoklip s autentickými záběry věznice a života za branou.

Nadšený hudebník Jan Suchánek tvořící pod jménem „Honza kytarista z hor“ ve spolupráci se svým švagrem Ladislavem Novákem, který má za sebou již několik úspěšných amatérských videí, začali pracovat na scénáři videoklipu „Vězňova zpověď“. Podporu získali nejen od vedení Věznice Rýnovice, ale tento projekt dále podpořila Vězeňská duchovenská péče z. s. (tvorba klipu byla zařazena do projektu Genesis) a Vězeňská duchovní služba. Natáčení se zúčastnili odsouzení i zaměstnanci Věznice Rýnovice. Klip byl dokončen téměř před koncem roku a první, kdo měl možnost jej posoudit, byli samotní aktéři z řad zaměstnanců i odsouzených. 



Hlavní myšlenkou písně je vzbudit naději, že každý člověk má možnost změnit svůj život. První sloka se zabývá trestnou činností a poukazuje na její závažnost. Ve druhé sloce autoři upozorňují na druhou stránku mince, na to, že ne každý má funkční rodinu, pohodové dětství a pocit bezpečí. Ve třetí sloce je prezentována naděje a myšlenka, že kdo opravdu chce, má možnost na sobě pracovat a změnit své smýšlení i jednání. Z refrénu zní pocit odpovědnosti a lítosti nad spáchaným zlem.

Děj videoklipu souvisí s uvězněním a postupně se odehrává na několika místech věznice. Videoklip lze vnímat jako příběh odsouzeného, který chce a pomocí nabízených programů a práce s odborným personálem také může, na sobě pracovat. Od průchodu branou a ubytování na cele je zde možné vidět, jak se vzdělává, pracuje, navštěvuje kapli věznice, jak zde tráví volný čas.

Videoklip je zakončen ambientní hudbou na motiv písně a chce ukázat portréty lidí (vězňů i zaměstnanců), kteří se společně na projektu podíleli. Dlouhý pohled na kameru s křestním jménem, délkou trestu, u zaměstnanců jejich povoláním, je určen k zamyšlení a ztišení.

(red)