Foto: Pxhere

Městský soud v Praze vydal další rozsudek ve sporu dvou stálých rozhodčích soudů

Městský soud v Praze vydal 16. ledna 2023 rozsudek ve sporu dvou stálých rozhodčích soudů. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR (RSHKAK) se podle Městského soudu v Praze dopustil vůči Mezinárodnímu soudu při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) nekalosoutěžního jednání, protože předsednictvo RSHKAK v únoru 2021 pod pohrůžkou vyškrtnutí z listiny zakázalo rozhodcům zapsaným na jeho seznamu působit současně u jiného stálého rozhodčího soudu v České republice. RSHKAK reagoval, že se pouze brání proti žalobám a prohlášením činěných ze strany PRIAC a jeho vrcholných představitelů.

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR (RSHKAK) se podle rozsudku jednoznačně dopustil nekalé soutěže tím, že nechal publikovat článek, ve kterém bezdůvodně osočil Mezinárodní rozhodčí soud při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) z protiprávního jednání. To mělo údajně spočívat v tom, že PRIAC měl vyvolávat dojem, že rozhoduje majetkoprávní́ spory přesahující jeho zákonnou kompetenci a dopouští se nekalých praktik. Podle soudu se však jednoznačně prokázalo, že PRIAC nikdy veřejnost neklamal a jím poskytované informace byly pravdivé, na rozdíl od nepravdivých informací ze strany RSHKAK.

Rovněž v druhé větvi soudních sporů těchto arbitrážních institucí padlo dne 16. ledna 2023 další soudní rozhodnutí. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR se podle Městského soudu v Praze opět dopustil vůči Mezinárodnímu soudu při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) nekalosoutěžního jednání tím, že v únoru 2021 zakázal rozhodcům zapsaným na jeho seznamu působit současně u jiného stálého rozhodčího soudu v České republice. Tím rozhodcům fakticky neoprávněně uložil povinnost „exkluzivity“. Rozhodce, kteří usnesení nevyhověli, selektivně vyškrtl ze seznamu svých rozhodců. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR žalují z tohoto důvodu i někteří jednotliví rozhodci.

K nekalosoutěžní praktice přistoupil Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR podle PRIAC v době, kdy Mezinárodní soud při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) veřejně oznámil svůj záměr o legislativní rozšíření své pravomoci na všechny spory, čímž by fakticky došlo ke zrušení monopolního postavení Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR.

„Dle názoru soudu je stanovení exkluzivity rozhodců nekalosoutěžním jednáním, a to zejména v kontextu doby, kdy bylo usnesení přijato, tedy v době, kdy byl v poslanecké sněmovně projednáván návrh na rozšíření pravomoci ostatních stálých rozhodčích soudů. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR současně neprokázal žádný žádný legitimní důvod k přijetí takového usnesení. Nadto vzal soud za prokázané, že motivem k přijetí usnesení bylo pravděpodobně zachování si výsadního postavení ze strany žalovaného rozhodčího soudu, přičemž k omezování podmínek pro výkon profese by dle Městského soudu v Praze mělo být přistupováno pouze na základě zákona, popř. v případě existence legitimního důvodu, který však prokázán nebyl. Soud dále dospěl závěru, že přijetí usnesení nemohlo být ani přínosem pro trh (neboť nezvyšuje žádným způsobem spotřebitelský blahobyt),“ uvedla Dana Ondrejová, která právně zastupuje PRIAC.

S vyjádřením RSHKAK nesouhlasí. „Z našeho pohledu je nejprve nutné uvést na pravou míru to, že článek opomíjí, že v obou prezentovaných kauzách se PRIAC domáhal řady nároků, které však byly z většiny zamítnuty. To se projevilo i tím, že v první ze zmiňovaných kauz přiznal soud náhradu nákladů řízení Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR (dále jen RS) jako procesně úspěšnější straně (ve druhé kauze pak nepřiznal náhradu nákladů ani jedné straně). RS nemá k dispozici písemné vyhotovení rozsudku. Ačkoliv byl RS v uvedených řízeních převážně úspěšný, nesouhlasí RS s vymezením nekalé soutěže ve druhém z uvedených řízení a plánuje se proti této části rozhodnutí bránit odvoláním. RS si nepřeje přiživovat žádné spory (ať již soudní, nebo mediální), pouze se (převážně úspěšně) brání proti žalobám a prohlášením činěných ze strany PRIAC a jeho vrcholných představitelů,“ reagovala pro Českou justici tajemnice RSHKAK Lenka Náhlovská.

Městský soud v Praze uložil Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, aby předmětné usnesení zakládající exkluzivitu rozhodců zrušil a omluvil se Mezinárodnímu soudu při Českomoravské komoditní burze (PRIAC) za své nekalosoutěžní jednání a tuto omluvu rozeslal všem svým rozhodcům zapsaným na listině rozhodců.

Obě soudní rozhodnutí jsou zatím nepravomocná.

(red)