Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Zástupci justice jednali s Blažkem o harmonogramu navyšování platů zaměstnanců na soudech

Zástupci justice opět jednali o navyšování platů zaměstnanců soudů. Jednání proběhlo ve čtvrtek za účasti ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Ke konečné dohodě o podobě a harmonogramu navyšování platů zatím nedošlo, další jednání má proběhnout počátkem března. „Jednání probíhají, jsme zatím v rozumné shodě,“ uvedl k tomu další z účastníků, místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Šuk.

Jednání o konkrétní podobě navyšování platů civilních zaměstnanců soudů mělo další pokračování. Ministři financí a spravedlnosti, Zbyněk Stanjura a Pavel Blažek, místopředseda NS Petr Šuk a předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal jednali s ekonomickým náměstkem ministerstva spravedlnosti Radomírem Daňhelem. Hlavním úkolem je nyní vyřešit, jak konkrétně naplnit dohodu z konce minulého roku o zvýšení platů justiční administrativy. Ty by se měly zvednout minimálně na úroveň průměru platů ve veřejné sféře do roku 2025.

Podle informací České justice jde především o to, jaká profese v rámci veřejné sféry bude pro výpočet průměru referenční a nejlépe by odpovídala charakteru práce, kterou justiční aparát na soudech vykonává.

„Sejdeme se opět počátkem března. Musíme se sjednotit na vstupních datech a Ministerstvo financí nám dá poté k prostudování návrh postupu tak, abychom naplnili dohodu o tom, jak vyrovnat platy aparátu v justici s obdobnými útvary státu,“ komentoval jednání pro Českou justici ministr spravedlnosti Pavel Blažek.  

Předběžné dohody o tom, že se mají platy zaměstnanců v justici navýšit do roku 2025 tak, aby tato profese nepatřila mezi nejhůře placené ve veřejné sféře, dosáhli představitelé justice s ministrem financí v listopadu minulého roku.

Blažek už dříve uvedl, že zvýšení platů administrativních pracovníků v justici se bude týkat i státních zástupců. Ti přitom podle informací České justice odmítli k problematice se zástupci soudů veřejně vystoupit.

(pd, epa)