Obžaloba tvrdila, že bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, TOP 09) a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk způsobili státu škodu zhruba 777 milionů korun Foto: Top 09

Parkanová žádá 8,9 milionu za nezákonné stíhání. Sokol chce prokázat, pod jakým tlakem byla

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes začal projednávat žalobu exministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) na ministerstvo spravedlnosti, vzápětí jednání odročil na 30. března. Parkanová za trestní stíhání v kauze letounů CASA, které skončilo osvobozujícím verdiktem, žádá odškodné přes 8,9 milionu korun. Soudkyně dnes připomněla, že celé řízení trvalo devět let a tři měsíce a že mezi oběma stranami aktuálního sporu panuje shoda na tom, že došlo k újmě a jedná se jen o výši nákladů.

Někdejší politička podle svého právního zástupce utrpěla majetkovou i nemajetkovou újmu, od státu žádá náhrady za náklady na obhajobu, odškodné za délku řízení a chce dokázat také zásadní dopad procesu na své zdraví. Poslední jmenovanou skutečnost má žaloba podložit zdravotními zprávami, vyžádala si proto odklad řízení.

Žaloba chce také prokázat, pod jakým veřejným tlakem exministryně byla, uvedl její zástupce Tomáš Sokol. Jmenoval zejména pokutu udělenou za zřízení webových stránek, které Parkanová založila na svou obranu. Soud později pokutu zrušil.

Soudkyně dnes vyjmenovala částky vyplacené v několika případech žalob o odškodné kvůli délce trestního řízení a zdravotní újmě, nejvyšší z nich byla 1,1 milionu korun. Již dříve vyplacené odškodné 1,6 milionu korun pro Parkanovou označila za výjimečné.

Místopředseda ČAK Tomáš Sokol Foto: Eva Paseková

Nákup čtyř transportních letounů zhruba za 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje proto byly předražené.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně Sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily až v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem. Soudci označili za nesmysl i tvrzení obžaloby, že Parkanová se chtěla zavděčit Topolánkovi, aby ji nevyhodil z vlády. Ministerstvo se poté ženě omluvilo a dobrovolně jí vyplatilo odškodnění 1,6 milionu korun. Ministerstvo se poté ženě omluvilo a dobrovolně jí vyplatilo odškodnění 1,6 milionu korun.

Parkanová v reakci uvedla, že si omluvy cení. Vinu za nezákonné stíhání by podle ní ale měli nést osobně i žalobci. „Rozhodně by mě potěšilo, kdyby se na odškodnění alespoň symbolicky a dobrovolně podíleli státní zástupci dr. Bradáčová a mgr. Kořán a nenechali všechnu zátěž na daňových poplatnících,“ řekla České justici.

(čtk, epa)