Justiční stráž Foto: Vězeňská služba

Ministerstvo žádá soudy, aby justiční stráž neprováděla prohlídky koncipientů

Ministerstvo spravedlnosti rozeslalo dopis předsedkyním a předsedům soudů ve věci osobních prohlídek a prohlídek věcí advokátních koncipientů a dalších osob připravujících se na výkon právnických profesí při vstupu do soudních budov. Nyní bez prohlídek mohou kromě zaměstnanců soudů a soudců do budov vstupovat advokáti i státní zástupci.

Zákon vymezuje okruh osob, které obecně zbavuje povinnosti podrobit se prohlídce a vyjadřuje jim důvěru, že jako příslušníci právnických profesí spolupodílejících se na výkonu justice budou zákaz vnášet do soudních budov nebezpečné předměty spontánně dodržovat. V návaznosti na podnět představenstva České advokátní komory (ČAK) byli nyní ministerstvem předsedkyně a předsedové soudů požádáni, aby stejnou míru důvěry měly i osoby soustavně se připravující na výkon těchto právnických profesí. „Jsem si vědom skutečnosti, že zákonná úprava tuto otázku explicitně neřeší, jsem ale přesvědčen, že stejná míra důvěry může být vkládána i v osoby, které se na výkon zmíněných profesí soustavně připravují, tedy právní čekatele, advokátní koncipienty a notářské a exekutorské koncipienty a kandidáty, pochopitelně za předpokladu, že své postavení řádně prokáží,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Už dříve byl přístup soudů rozdílný u advokátů. ČAK dlouhodobě bojovala za to, aby byli advokáti postaveni na úroveň žalobců, kteří prohlídky od Justiční stráže při vstupu do budovy podstupovat nemuseli. Jedním z důvodů byly i incidenty, kdy si advokáti museli u vstupu sundávat opasky, boty a další části oblečení. Komoře se plošnou změnu podařilo prosadit již více než před rokem. Rovné postavení by si podle resortu zasloužili i koncipienti. „Z toho důvodu jsem si dovolil požádat předsedkyně a předsedy soudů o zvážení přijetí opatření, které by rozšířilo okruh osob, na něž se a priori nevztahuje povinnost podrobit se prohlídce při vstupu do soudních budov. Ve výsledku se ovšem jedná o rozhodnut každého z nich,“ uvedl náměstek Karel Dvořák.

(epa)