Muž chtěl být soudcem i přes nesplnění požadavků Foto: Jiří Novák

Za neoprávněné nahlížení do justičních databází bude mít soudce nižší plat

Nižší plat o pět procent po dobu tří měsíců bude mít soudce Okresního soudu v Mostě (OS) Jan Musil. Rozhodl tak kárný senát v čele se soudcem Tomášem Langáškem. Soudce neoprávněně lustroval údaje v soudní databázi ISAS a byly v jeho práci zjištěny průtahy.

Vcelku „levně“ se v pondělí u kárného senátu „vykoupil“ ze svých pochybení soudce OS v Mostě Jan Musil. Ten totiž opakovaně vstupoval do justiční databáze ISAS a zjišťoval v ní informace, které nesouvisely s jeho rozhodovací činností. Navrch u něj ještě byly zjištěny průtahy, byť jen u čtyřech věcí.

Za to na něho předsedkyně OS v Mostě Radka Heresová podala kárnou žalobu. Posléze však došlo k uzavření dohody o kárném provinění a opatření, kdy v případě průtahů byla částečně žaloba vzata zpět a soudce vinu uznal. „Přihlédla jsem k tomu, že v této době soudce procházel složitou osobní situací,“ odůvodnila vstřícnost kárná navrhovatelka.

A kárný senát v čele se soudcem Tomášem Langáškem návrh dohody v podobě snížení platu o 5 % na dobu tří měsíců akceptoval. „Jakkoliv se opatření může jevit jako mírné, není zjevně nepřiměřené,“ odůvodnil rozhodnutí soudce Langášek.

Jako další důvody, proč senát dohodu v této podobě přijal, zmínil soudce Langášek Musilovu výkonnost, sebereflexi a tu skutečnost, že s údaji, které si v databázi opatřil, podle všeho dále nenakládal a nedošlo tak pravděpodobně k jejich zneužití.

Petr Dimun