Bezpečí cestou opatření

0
Bezpečí cestou opatření

Už mi zase odlehlo! Při nedávné četbě ekonomicko-právních zpráv jsem zjistil, jak na nás už čtvrtou směrnicí myslí Evropská unie a bude nás zase chránit proti terorismu a praní špinavých peněž.  Pro změnu moudře víc zakáže platit v hotovosti a tentokrát zatrhne vydávání bankovek v nominální hodnotě 500,- Eur.

Ne že by snad bylo najisto postaveno, jaké negativní následky vydávání těchto bankovek má, nebo proč musí v rámci boje proti vlastním daňovým poplatníkům platit bezhotovostně všichni, kteří řádně daně platí. To je jedno.

Ostatně, když se podíváme na odůvodnění tohoto kroku, už se politici ani neobtěžují říkat, jaká empirická data mají. Prostě jenom tvrdí, že 500,- Eur možná používají zlí lidé, a proto jim to zakážeme. Hned po zákazu tištěné pětiseteurovky totiž nastane pravý ráj. Teroristé přestanou teroristovat, daňový poplatníci podvádět na daních a všichni budeme tak nějak šťastnější a veselejší. Já se sice domnívám, že i člověk ducha mdlého, si může přečíst, že financování islámského terorismu se děje zcela mimo banky, a to na mikroúrovni – která vede k přímým vykonavatelům teroru – viz arabské mimobankovní platební systémy. Nebo si ti, kdo terorismus financují na státní úrovni, banku prostě koupí – jen se podívejme, jaké možnosti mají kupříkladu Saudové.

Bezpečností expert, za kterého se neskromně považuji, protože umím celou abecedu a přečetl jsem slabikář a Mateřídoušku, si dá dvě a dvě dohromady a přijde na to, že všechna podobná protiteroristická opatření evidentně reálně směřují na zcela jiné subjekty, než na skutečné teroristy. Dá se totiž poměrně bryskní dedukcí dovodit, že ti, co odnáší podobné nápady, jsou obyčejní lidé a všichni ti, co zákony dodržují.

Žádné opatření podobného typu nepřineslo nikdy nic, s výjimkou velmi úspěšné kontroly vlastních občanů. Přijmutí opatření tohoto druhu má jediný smysl – vykázat činnost odpovědných přijímatelů opatření.
Kdyby se všechna intelektuální energie, rozpočtové prostředky, papír, který je potištěn opatřením a vůbec všechny zdroje, která takováto pitomost stojí, věnovali na posílení rozpočtu tajné služby nebo kontingentu vojáků v krizové oblasti, udělalo by se pro bezpečí a sledovaný cíl mnohem víc.

Jednoznačným efektem podobného bezpečnostního opatření je vytvoření předpisů, zavedení povinností terorizujících zákonem zákona dbalé subjekty a občany a vytvoření aparátu, který dodržování této povinnosti kontroluje. Samozřejmě za využívání současného aparátu (části jeho kapacity) bezpečnostních, soudních, policejních a daňových sil státu, logicky na úkor jejich primárních poslání. Nešťastní daňoví poplatníci jsou takzvaným „měkkým“ cílem, kterým se bezpečnostní složky věnují raději, než skutečným teroristům a zločincům, neboť od nich nic nehrozí. Cynik ve mně by řekl, že když to půjde takto dál, budou mít za chvilku občané raději teroristy a zločince než vlastní stát a jeho byrokratickou reprezentaci – známou autorku a skutečnou původkyni bezpečnostních opatření.

Jej to jsem se lekl vlastní úvahy, tak to není! Zákony se musí dodržovat a teroristi už se třesou, až je definitivně vyřídí směrnice číslo pět! Zakáže placení mincemi, protože z nich se určitě dají udělat kulky a nábojnice.

Václav Vlk