Proč jsem proti EET? Protože je to socialismus v praxi

0
Proč jsem proti EET? Protože je to socialismus v praxi

Měl bych řadu důvodů být pro zavedení elektronické evidence tržeb, a mám jen dva důvody být proti.

Nejprve, proč bych mohl být pro: Jsem příznivcem moderních technologií, jsem pro férové podnikání, nemám rád jakékoli porušování zákonů, mám rád pořádek v účtech a přehled o chodu firmy. A především, podnikám v poradenství, a moje firmy neinkasují platby v hotovosti, ani prostřednictvím platebních karet, takže EET se mne osobně netýká. Potud tedy, proč bych se EET nemusel zabývat a proč bych nemusel být proti. Přesto jsem proti elektronické evidenci tržeb. Jsem proti zásadně, zcela a důsledně. Proč?

Dva důvody proti EET

Prvním důvodem je samotná EET. Je to nástroj zcela nepatřičný. EET nepotřebujeme, protože stát má všechny prostředky pro efektivní výběr daní, EET je diskriminující, protože zasáhne ty malé, a velkým naopak pomůže, a EET je mrhání veřejnými prostředky. EET je prostě škodlivá zbytečnost a pokus zavést ji považuji za státní zvůli. Můj druhý důvod, proč stojím proti EET, má širší společenský kontext. Elektronická evidence tržeb je totiž logickým pokračováním setrvalého tlaku socialisticky smýšlejících politiků, velkopodnikatelů a odborářských bossů proti malému podnikání.
Zvláště v posledních dvou letech se začala naše společnost měnit k horšímu. Přibývá zákonů, ubývá prostoru pro svobodné rozhodování, stále více je vše evidováno, jsou shromažďována data. Stát chce od občanů vybírat stále více peněz, a potom s těmi penězi velmi špatně hospodaří, nebo si za ně politici kupují hlasy voličů. Stát přenáší stále více svou práci na podnikatele a živnostníky. Plíživě, nenápadně, se Česká republika mění v socialistický stát s oligarchickými prvky.
Přesto, že experiment sociálního státu ztroskotal, což již vyslovili i vrcholoví evropští politici, premiér ČR dále tvrdí, že chce sociální stát zachovat, a proto prý musí vybírat stále více na daních. Dokonce vyhrožuje svým občanům, podnikatelům, že pokud nepřistoupí na požadavky vlády, zvýší jim daně. Dnes je již pojem „sociální stát“ jen zástěrkou pro budování nového socialismu. To znamená posilování moci státu, vysoké zdanění všech činností i majetku, příklon k velkému průmyslu, extrémní nárůst moci a sebevědomí odborů, a naopak tlak na malé podnikání.

Proto jsem proti elektronické evidenci tržeb.

EET je zcela zřejmým pokusem, jak omezit svobodu podnikání malých podnikatelů a živnostníků. EET je logickým pokračování posilování moci státu. EET je virus, který má infikovat naší společnost. Ústava České republiky říká, že jsme liberálně demokratický stát. Zatím. Také proto jsem proti EET. Protože stát je tady pro nás, ne my pro něj.

Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů

Previous article Ministr Andrej Babiš, střet zájmů a debakl v debatě
Next article Bezmoc Ústavního soudu
Radomil Bábek vybudoval či spoluvybudoval několik úspěšných společností (Everesta, ECS Eurofinance, Marketeers, Inboox, Eyrie a další), jejichž vedení již z větší části předal mladším partnerům. Řídí podnikatelskou skupinu VZK Group, kterou tvoří 10 společností a 3 projekty. VZK Group je platformou pro komunitní podnikání, je to sdílení zdrojů a podpory. Pomáhá v rozjezdu novým či mladým firmám a investuje do nich. Podnikání vnímá jako životní styl. Je přesvědčen, že firmy a jejich zaměstnanci jsou motorem ekonomiky ČR. Politici a vysocí úředníci jsou podle jeho názoru zataženou ruční brzdou. Proto s přáteli založil Asociaci podnikatelů a manažerů, jíž se stal předsedou. Hájí dobré jméno podnikání a chce přimět stát, aby se choval k podnikatelům s úctou. V popředí profesních zájmů Radomila Bábka jsou psychologie, krizový management a vše související se strategickým řízením a plánováním. V posledních letech vystupuje na konferencích a přednáší externě na vysoké škole. Jeho přednášky a vystoupení se vždy týkají managementu, leadershipu a strategického plánování a řízení. Hodně času věnuje poradenství pro začínající podnikatele a mentorování či koučování startupů.