Zločin a trest

0
Zločin a trest

Česká republika je právní stát, zatímco Čínská lidově demokratická republika je s ochranou práva a spravedlností na štíru. Takové je zažité klišé.

V daném kontextu je velmi zajímavé porovnat dva rozsudky týkající se podobného charakteru trestné činnosti, o nichž média informovala tento týden.

Tři čínští aktivisté byli odsouzeni v souvislosti s protesty v Hongkongu. Jejich čin byl počátkem tzv. deštníkové revoluce, která vedla v září 2014 k jedenáctitýdenní okupaci hlavní hongkongské ulice s cílem prosadit plně svobodné volby nejvyššího představitele města.

Pánové Wong, Law a Chow byly shledáni vinnými z přelezení plotu před hongkongským vládním komplexem v rámci svého protestu.

Český aktivista si v rámci protestu proti průjezdu amerického konvoje sundal kalhoty a opakovaně vystrčil (s prominutím) pozadí na projíždějící vojáky. Český aktivista byl trestním příkazem shledán vinným z přečinu výtržnictví.

Jak čínští studenti, tak český aktivista, projevili určitým způsobem svůj občanský postoj a v obou případech bylo soudy shledáno překročení mezí svobody projevu a došlo k odsouzení.

To nejlepší zbývá na konec. Čínští aktivisté byli odsouzeni k trestu veřejně prospěšných prací. V jednom případě pak k trestu odnětí svobody na tři týdny s podmíněným odkladem a to výslovně na žádost obhájce, neboť trest obecně prospěšných prací nebyl s ohledem na plánované studium pana Chaw v zahraničí shledán v hodným.

Český aktivista byl nepravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání deseti měsíců s podmíněným odkladem na dva roky.

Česká justice tak jasně ukázala, že trestní represe za bagatelní, spíše přestupkové jednání, může být významně přísnější než v lidově demokratické Číně. I když možná se jedná jen o stopu, kterou v Hongkongu zanechala justice britská.

Lukaš Trojan